Hlavní obsah

Lékař vytvořil inkubátor z igelitky a zachránil život nedonošené holčičce

– Londýn

Až bude jednou Sophie Thomlinsonová větší, měla by vyhledat britského doktora Roba Dalziela a poděkovat mu za neskutečnou míru duchapřítomnosti. Dokázal totiž využít nejen veškeré své lékařské vědomosti, ale také improvizační schopnosti a vytvořil z igelitové tašky na zdravotnický odpad inkubátor, který jí jako předčasně narozené holčičce zachránil život.

Foto: Profimedia.cz

Inkubátory zachraňují předčasně narozená miminka. (Ilustrační foto)

Článek

Sophie se narodila o čtrnáct týdnů dříve v sanitce a měla jen 880 gramů. Doktor Dalziel ji ale okamžitě zabalil do žluté tašky na zdravotnický materiál, aby její tělíčko zůstalo ve vlhku a bezpečí. Pak ji ještě zabalil do ručníků, jimiž byla chráněna před chladem, a do plic jí vháněl vzduch, aby nezůstala bez přísunu kyslíku.

S matkou Emily pak byly obě převezeny do nemocnice, kde maličkou dívenku dali do skutečného inkubátoru. O čtyři měsíce později už byla Sophie vitální a životaschopná jako běžní kojenci a rodiče si ji odnesli domů.

Matka netušila, jestli je její dcera živá

„Měla jsem šílené bolesti a byla tak vystresovaná, že jsem ani nevěděla, co se kolem děje. Porodit dítě o čtrnáct týdnů dříve není vůbec ideální, a už vůbec ne přímo na cestě v sanitce. Hodně jsem se bála a ani netušila, jestli je Sophie ještě živá, když jsme přijeli do nemocnice,“ uvedla pro Daily Telegraph matka Emily.

Předčasně narozené děti lze většinou zachránit, pokud přijdou na svět po dvaadvacátém týdnu těhotenství. To standardní přitom trvá čtyřicet týdnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám