Hlavní obsah

Lékař uběhl v roušce 35 kilometrů. Chtěl dokázat, že se v ní dá normálně dýchat

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpůrci roušek často tvrdí, že se jim s nimi hůře dýchá. Britský lékař Tom Lawton chtěl dokázat, že zásoby kyslíku ochrana obličeje nijak nesnižuje, a tak v roušce uběhl 35 kilometrů. Nutno ale podotknout, že muž dříve závodil v triatlonu, uvádí server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lawtona rozčilovaly mýty, které nošení roušek obestírají. Rozhodl se proto, že poběží do práce a poté zpět domů. „Jsem pro cokoli, co nás udrží v bezpečí,“ uvedl lékař.

„Rozčilovaly mě dezinformace ohledně zásob kyslíku při nošení roušek, stejně tak zmatené zprávy o tom, kdy bychom je měli nosit,“ doplnil.

V roušce Adamově? Muž měl na rušné londýnské ulici jediný kus oděvu

Koktejl

V rámci svého pokusu Lawton nezaregistroval, že by měl s rouškou na ústech menší kapacitu plic. Muž ale vysvětlil, že dříve závodil v triatlonu a pandemie ho okradla o jeho pravidelný pohyb.

„Abych zabil dvě mouchy jednou ranou, poběžím do práce a z ní domů s roušku a budu si měřit kapacitu plic,“ poznamenal.

Lékař doplnil, že v práci se stará také o některé pacienty s covidem-19, přičemž musí nosit roušku. „Jestli zvládnu uběhnout 25 až 33 kilometrů s ústenkou, vy to v ní pravděpodobně zvládnete v obchodech,“ řekl.

Později zveřejnil výsledky svého pokusu s tím, že úroveň kyslíku se stále pohybovala na 98 procentech. „Řekněte to komukoli, kdo se bude snažit namítat, že jsou pro vás roušky špatné,“ uzavřel lékař.

Reklama

Výběr článků

Načítám