Hlavní obsah

Lední medvěd se zatoulal 1000 kilometrů do vnitrozemí. Rybáři ukradl náčiní

Andrej Rybakov, jedenačtyřicetiletý rybář, při svých výpravách po jakutských řekách počítá s tím, že by mohl narazit na medvěda. Rozhodně ale nečekal, že by mohl narazit na medvěda ledního. Šelma, která se zatoulala necelých 1000 kilometrů od svého běžného teritoria, mu ukradla rybářské náčiní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rybakov tento týden rybařil u vesničky Khandyga vzdálené zhruba 400 kilometrů východně od Jakutsku. „Seděl jsem, rybařil a ten medvěd se ke mně zničehonic přiblížil zezadu,“ uvedl Rybakov.

„Nic jsem neslyšel. A nebyl to obyčejný medvěd, byl to lední medvěd,“ vyprávěl překvapený rybář. Spěšně popadl prut a vrták na led a utekl do bezpečí svého vozu. Odtamtud pak natočil video zatoulané šelmy a sledoval, jak se probírá jeho náčiním, které zanechal na místě.

„Došel k mým dalším prutům. Tam žádné ryby nejsou,“ zoufale na videozáznamu komentuje Rybakov počínání šelmy. „Nemůžu tam teď jít. Sedí a hlídá. Útočí na mně pokaždé, když se pokusím přiblížit,“ popisuje na videu muž.

I když žádné ryby nenašel, lední medvěd alespoň vzal návnady a ostatní rybářské náčiní. „Nech moje pruty na pokoji! Co to sakra děláš?“ křičel na něj bezmocně z auta Rybakov. Medvěd si však rozčileného rybáře příliš nevšímal.

Medvěd míří stále na jih

Původně si experti mysleli, že by se mohlo jednat o albína běžného medvěda hnědého, nyní se však přiklánějí k názoru, že jde opravdu o ledního medvěda, který se zatoulal necelých tisíc kilometrů od svého obvyklého teritoria u Severního ledového oceánu.

Ruská vesnička je v obležení 56 ledních medvědů

Koktejl

Patrně jde o stejného jedince, který byl před měsícem pozorován zhruba šedesát kilometrů jižně od města Batagaj. Šelma od té doby cestuje stále na jih a podle posledního videa, nevypadá příliš podvyživeně. Úřady nicméně už po medvědovi vyhlásili pátrání, ochránci ho chtějí uspat a vrátit na sever do jeho přirozeného teritoria.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám