Hlavní obsah

Laponsko neexistuje, ale Bradavice z Pottera ano, uvedli Britové v průzkumu

Novinky, mšv

Severskou oblast Laponsko považuje třetina Britů za smyšlenou. Ukázal to průzkum společnosti TUI. Jeden z deseti dotazovaných lidí si na internetu musel ověřit, že se jedná o skutečnou lokalitu, která pokrývá část Norska, Švédska, Finska i Ruska. Ještě úsměvnější bylo zjištění, že někteří dotazovaní si myslí, že škola čar a kouzel v Bradavicích z Harryho Pottera naopak skutečně existuje.

Foto: Profimedia.cz

Laponsko se nachází na severu Skandinávie, Finska a Ruska. Je ideálním místem pro pozorování polární záře.

Článek

Průzkum, kterého se zúčastnilo na 2000 dospělých Britů, přinesl spoustu zajímavých poznatků, napsal server Daily Mail. Ti, kteří neměli problém určit, že je Laponsko skutečnou oblastí, si ale zase třeba mysleli, že se jedná o autonomní zemi s vlastními zákony. Tak to uvedla pětina dotazovaných. Respondenti ale tápali i v dalších zeměpisných termínech. Přes 30 procent lidí nemělo vůbec ponětí, že Transylvánie je podobně jako Laponsko skutečný region.

Britové si nebyli jisti ani ohledně svých vlastních reálií, 38 procent dotazovaných nevědělo, že vesnice s krkolomným názvem Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch je skutečná a nachází se na pobřeží Walesu.

Více než třetina dospělých přiznala, že jejich znalosti zeměpisu jsou tak slabé, že si často musí na mapě či globusu ověřit, zda jsou některá místa opravdová.

Co ovšem překvapí mnohem víc je to, že někteří z respondentů naopak věří v existenci smyšlených míst. Sedm procent lidí si myslelo, že škola čar a kouzel v Bradavicích z knih o Harrym Potterovi je skutečná. Šest procent si zase myslelo, že existuje Gotham City, které je domovem komiksového Batmana.

Reklama

Výběr článků

Načítám