Hlavní obsah

Ladislav Špaček omládl

Novinky, Korzo
PRAHA

Téměř k nepoznání se po odchodu z Hradu proměnil bývalý tiskový mluvčí exprezidenta Václava Havla Ladislav Špaček. Z jeho tváře zmizela bradka s knírem i jeho přísně zachmuřený výraz.

Foto: Stanislava Dvořáková

Umělecký kovář Adam Langr nachází krásu i v odložených již nepotřebných věcech.

Článek

"Oholil jsem se, protože už nepotřebuji dodávat důstojnosti svému vzezření. Už jsem to břemeno úřadu odložil a konečně můžu vypadat jako kluk. Moji manželku to velmi potěšilo a tvrdí, že jsem o několik let omládl. Je to ale hrozný nezvyk. Když si sáhnu na bradu, tak si připadám jako nahý, a je s tím práce. Každý den se musím holit," řekl s úsměvem Ladislav Špaček.

Stres mu nechybí

Stres, služební cesty po celém světě a přísné dodržování diplomatického protokolu prý bývalému mluvčímu vůbec nechybějí.

"Spadlo ze mne obrovské břemeno, je to obrovská úleva. Už se neprobouzím v noci s myšlenkami na osud státu, ale mám čistou hlavu. Teď přemýšlím pouze o tom, co budu dělat příští den a jak se uživím. Jsem totiž v privátním sektoru a vydělávám na sebe sám. A to je daleko větší dřina, než když jsem jako zaměstnanec pečoval o stát," svěřil Ladislav Špaček.

Jako soukromník přednáší pro soukromé firmy i orgány státní správy o komunikaci s médii.

Přátelství s Havlem

S Václavem Havlem se jeho někdejší mluvčí pravidelně vídá. Pracovní vztah se už dávno změnil v přátelství.

"Vídáme se poměrně často, kdykoliv je k tomu příležitost. Naposledy jsme před týdnem spolu zašli na oběd do hospůdky na Národní třídě. Za jedenáct let, kdy jsme spolu trávili den co den, je náš vztah velmi úzký. Netroufal bych si hovořit o Václavu Havlovi jako o svém příteli, ale to, že o sobě víme všechno, a že se známe velmi důvěrně, tak to ani jinak nemůže být," uvedl Špaček.

Bývalý hradní mluvčí nelituje, že není v současném týmu Václava Havla. "My jsme se tak domluvili. Aby Václav Havel odchodem z Hradu dal najevo, že se uchyluje do ústraní a mizí z vrcholné politické scény, rozhodl se, že nebude mít vedle sebe žádné známé lidi. Kdyby u něj zůstal Špaček nebo Mathé, tak by si lidé říkali, že je jednou nohou pořád na Hradě," vysvětlil Ladislav Špaček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám