Hlavní obsah

KVÍZ: Významné události roku 2022. Otestujte svoji paměť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok 2022 přinesl celou řadu významných událostí. V Evropě začala válka na Ukrajině, zemřela britská královna Alžběta II., našly se ale i světlejší momenty. Konala se také celá řada významných událostí. Připomeňte si v našem kvízu významné milníky roku 2022. S výsledkem se poté nezapomeňte pochlubit v diskusi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
1. Hned na počátku roku 2022, ještě před ruskou invazí na Ukrajinu, v jedné zemi na východ od České republiky vypukly rozsáhlé nepokoje po náhlém zvýšení cen plynu. Víte, kde k nepokojům došlo?
Foto: Mariya Gordeyeva, Reuters
2. Patrně k nejpodstatnější letošní události došlo v únoru, kdy Rusko napadlo Ukrajinu. Víte přesné datum začátku ruské invaze?
Foto: Sputnik, Reuters
3. V červenci se Česko ujalo podruhé předsednictví v Radě Evropské unie. Víte, po kom naše země předsednictví převzala?
Foto: Josef Vostárek, ČTK
4. V roce 2022 se uskutečnila také celá řada významných sportovních událostí. V únoru to byly zimní olympijské hry, na konci roku potom fotbalové MS. Ptát se na vítěze krátce po jeho skončení by bylo příliš snadné, zajímá nás tedy, jestli si vzpomenete, který tým tentokrát neprošel sítem základních skupin.
Foto: Hannah Mckay, Reuters
5. Rok 2022 se navždy zapíše do historie jako rok, kdy zemřela britská královna Alžběta II. Zpráva o úmrtí nejdéle vládnoucího britského panovníka v dějinách během několika minut obletěla prakticky celý svět. Víte, kterým názvem je označován sled událostí následující po smrti královny?
Foto: Reuters
6. Českou politickou scénou hýbala v létě kauza okolo politika Petra Hlubučka a podnikatele a lobbisty Michala Redla. Jistě si pamatujete, jaký název kauza dostala...
Foto: Petr Hloušek, Právo
7. Ani v uplynulém roce pochopitelně nemohlo chybět udílení Oscarů. Zalovte v paměti a vzpomeňte si, který film si letos odnesl prestižní sošku. Napovíme vám, že český překlad názvu filmu nemá s originálem prakticky nic společného.
Foto: Mario Anzuoni, Reuters
8. Víte, kterou z těchto osobností NEVYZNAMENAL prezident Miloš Zeman státním vyznamenáním při státním svátku 28. října 2022?
Foto: Právo
9. Ještě jednou se vrátíme ke sportu. Česká hokejová reprezentace po dlouhých deseti letech získala na mistrovství světa cenný kov. Víte, ve které zemi se turnaj konal?
Foto: Martin Meissner, ČTK/AP
10. Třetího září se na pražském Václavském náměstí uskutečnila demonstrace, která měla za cíl vyjádřit nespokojenost se současnou vládou a jejím přístupem k energetické krizi, inflaci a s postojem k ruské invazi na Ukrajinu. Víte, jaký název demonstrace nesla?
Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Znáte exotické ovoce, nebo vaše znalosti končí u avokáda?

Muži

KVÍZ: Zeměpisný kvíz, na který se nemáte šanci připravit

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám