Hlavní obsah

KVÍZ: Čeští vrazi a zločinci. Znáte detaily krimi případů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vás baví detektivky a krimi příběhy podle skutečných událostí, máte nyní možnost ukázat vaše znalosti. Připravili jsme pro vás kvíz, který se týká těch nejznámějších zločinů, které byly na našem území spáchány za poslední desítky let. Kdo by neznal jména jako Kajínek, Dahlgren či kauzu orlických vražd. Znáte ale víc než jen pouhá jména vrahů?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V kvízu na vás čeká deset otázek, které souvisí se závažnými zločiny. Správně je vždy jen jedna odpověď. V rámci vyhodnocení se dozvíte o správné odpovědi další podrobnosti. O vaše výsledky se můžete podělit s dalšími čtenáři v diskuzi. Příjemnou zábavu.

1. Začneme známou kauzou tzv. orlických vrahů. Vrazi těla svých obětí házeli v sudech do Orlické přehrady ze Žďákovského mostu. Víte, ve kterém roce byl proslulý most otevřen?
Foto: Profimedia.cz
2. U orlických vrahů ještě zůstaneme. Vykonavatel vražd Ludvík Černý, který byl odsouzen na doživotí, si ve vězení změnil jméno. Víte, jak zní jeho současné příjmení?
Foto: Profimedia.cz
3. Na podzim roku 2012 hýbala Českou republikou tzv. metanolová aféra. Pančovaný alkohol zabíjel napříč celou zemí, a tehdejší ministr zdravotnictví byl dokonce nucen vyhlásit prohibici. Víte, kolik lidí na následky otravy metanolem v této době zemřelo?
Foto: Profimedia.cz
4. V říjnu roku 2010 zmizela cestou ze školy devítiletá Anička. Rozsáhlé pátrání v extrémně sledované kauze bylo dlouho neúspěšné. Tělo bylo objeveno až po více než pěti měsících v pražské Troji. Z vraždy byl podezřelý jistý Otakar Tomek, znáte jeho osud?
5. Ne každý zločin musí skončit vraždou, důkazem je takzvaná krádež století. Ze sídla bezpečnostní agentury zmizelo v roce 2007 zhruba 540 milionů korun. Peníze se nikdy nenašly. Spravedlnosti dodnes uniká i muž, který byl v agentuře zaměstnán a který drze naložil peníze do falešné dodávky. Víte, jak se jmenuje?
6. Jeden z nejznámějších českých vrahů, Jiří Kajínek, dostal v roce 2017 od prezidenta Miloše Zemana milost a od té doby žije na svobodě. Kajínek se z vězení několikrát pokusil uprchnout, v roce 2000 byl jeho útěk z Mírova úspěšný. Víte, kolik dní trvalo jeho dopadení?
Foto: Profimedia.cz
7. Trest smrti byl v naší zemi zrušen v roce 1990. O čtyři roky dříve byl popraven vrah a kanibal, který na území Československa zabil nejméně pět žen a další znásilnil. Vzpomenete si na jeho jméno?
8. Po roce 2000 začalo zběsilé řádění manželů Stodolových. Za loupežné vraždy seniorů si oba vysloužili doživotí. Víte, kolik obětí celkem za jejich řádění zaplatilo životem?
Foto: Profimedia.cz
9. V roce 2013 došlo v Brně k čtyřnásobné vraždě, vrahem byl Američan Kevin Dahlgren, který po soudních tahanicích dostal doživotí, ve Valdicích se však v roce 2018 oběsil. Víte, jak se zachoval krátce po spáchání vražd?
Foto: , Profimedia.cz
10. Dvojnásobná vražda homosexuálů otřásla v roce 2004 i ostřílenými kriminalisty. Událost se stala předlohou jednoho z dílů seriálu Případy prvního oddělení, kde podle jména oběti zazní hláška „vařím Čočku“. Víte, jak se oběť jmenovala ve skutečnosti?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Pokud vás baví krimi příběhy podle skutečných událostí, pak si neváhejte poslechnout podcast Zloději životů s kapitánem Janem Štočkem, bývalým kriminalistou z pražské mordparty, jenž vzpomíná na případy, které osobně vyšetřoval. V přehrávači níže najdete čtvrtou epizodu, všechny doposud vydané příběhy najdete zde.

Krimi podcast podle skutečných událostí. Čeští kriminalisté vzpomínají na případy, které jim i po letech zůstávají v paměti.

Nová série případů z okolí Olomouce vychází od 19. prosince 2023 na serveru Novinky.cz a v podcastových aplikacích.

Všechny díly najdete zde.

Sledujte podcast také na Instagramu a dozvíte se podrobnosti o další chystaných dílech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám