Hlavní obsah

Kuchařové pomohla ke korunce i politika

Právo, Lenka Hloušková, Martin Kavka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidlo, že sexy blondýnky nevyhrávají mezinárodní soutěže krásy, přepsala ve Varšavě Češka. I druhá dívka v pořadí reprezentovala zemi z bývalého východního bloku, třetí skončila muslimka. Jejich triumf zaskočil sázkaře, znalci zákulisí ho však čekali.

Článek

"Jednoduše jsme udělali, co jsme museli. Posuzovali účastnice. Slečna z České republiky Taťána Kuchařová by jednoznačnou favoritkou," řekl o vítězce indický porotce, režisér Karan Johar. Volbu označil za správnou. Poukázal zároveň na to, že rozhodují i vnější a vnitřní zájmy. Jde mimo jiné o geopolitické hledisko a úvaha, kde proběhne příští ročník soutěže.

"Byla jsem v roce 1992 na Miss Universe v Bangkoku, kde vyhrála blonďatá kráska z Namibie. Krátce poté se tam konala finále soutěže. V roce 1991 zase vyhrála Mexičanka a o dva roky později bylo finále v mexickém Cancúnu," poodkryla možné úvahy organizátorů jedna z československých miss Michaela Maláčová. Letošní výsledky [celá zpráva] považuje za přirozené střídání trendů.

"Na dívky z postkomunistických zemí se nezapomíná. Nemyslím si ale, že jde nyní o něco průlomového. Slovanské typy dívek ovládaly soutěže krásy i modeling třeba na začátku 90. let," sdělila Právu. Průlomový prý není ani triumf blondýnky. "Barva vlasů nehraje významnou roli. Jde spíše o celkový typ a reálně je ve světě více krásek tmavšího typu než opravdových blondýn," pokračovala Maláčová.

Favoritkou Australanka

Taťána Kuchařová (18) má vše, co je pro vítězku nutné - ladné tělo, dokonalý úsměv a milé vystupování. Říká o sobě, že nejkrásnější na světě není. Za pravdu jí dávaly během soutěže sázkové kanceláře. Ty favorizovaly později třetí dívku, Australanku Sabrinu Houssami (20). "Možná svět ještě není připraven pro někoho tak multikulturálního, jako jsem já," řekla těsně před finálem s odkazem na původ. Matkou Sabriny je Indka, otec přišel do Austrálie z Libanonu. Ona sama je hrdou muslimkou, mluví plynně hindsky, v Indii pomáhá chudým dětem a v budoucnu by chtěla prorazit jako herečka ve filmové světě Bollywoodu.

Kuchařová v soutěži patřila k mírným favoritkám. První vypsaný kurz na její vítězství byl například u internetové kanceláře Sportingbet 23:1, pak klesl na 8:1. V souhrnu jí nakonec věřil každý desátý tipující. Důvěru v ní měli především Britové. Tamní bulvární deník Daily Mirror Taťánu později označil za výjimku. Sexy blondýny na Miss World nejsou nikdy první, komentoval.

Popsal také, jak její obdivovatelé donutili přehodnocovat kurzy. Stalo se tak mimo jiné v sázkové kanceláři Paddyho Browna, a to ze 14:1 na 3:1. Objevily se i úvahy o manipulacích.

Kurzy podle fotografií

"Podobné to bylo před třemi lety. Tehdy vyhrála Irka, na níž - ač nebyla původně favoritkou - náhle začali lidé hodně sázet. Existovalo podezření, že ven prosákly zákulisní informace," řekl Právu Dominik Mašek z české sázkové kanceláře Chance.

Vůbec největší šok znamenalo pro sázkaře druhé místo Rumunky Joany Valentiny Boitor (17), podle nich téměř bez šance na umístění. Naopak na špičce se měly, jak určili bookmakeři, objevit miss Venezuela a miss Indie. Byly krásné a do Varšavy přijely z vůbec nejúspěšnějších zemí v dějinách klání o modrou korunku. Přesto se nakonec z rozhodnutí poroty nevešly ani do finálové šestice.

Kurzy na královnu krásy podle Maška vznikají jednoduše. Bookmakeři si nejprve sednou k fotografiím dívek a určí favoritky. "Zprvu rozhoduje vzhled," řekl Mašek. Nejlépe se tak určují vítězky při soutěžích, do jejichž pořadí promlouvá publikum. Při nasazení kurzů jsou důležité i mediální informace o kandidátkách, z jak vlivné země pocházejí a jak jejich státy uspěly v minulosti. "Proces připomíná tvorbu kursů pro sportovní příležitosti," shrnul Mašek.

Česko si na finále počká

Vybírat tu nejkrásnější dívku soutěže přináší porotcům podle Maláčové tvrdou dřinu. Ještě horší je však každý ročník zajistit organizačně, finančně a přitom zachovat klání mezinárodní prestiž a určitou politickou nezávislost. Akce krásy si navíc dost konkurují. Naděje, že by jedna z těch nejlepších mohla zavítat brzy do Česka, je prý mizivá.

"Informovala jsem se o možnosti pořádat v Praze Miss Universe. Je to ale pro nás zatím finančně a organizačně velké sousto. Zájem ze strany organizátorů tady je, ale vyžaduje to podporu vlády a státního rozpočtu, což v dnešní době nepokládám za reálné," uzavřela Maláčová.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Rok Taťány Kuchařové

Česká republika má poprvé v historii svou Miss World, a tak by jistě nebylo od věci podívat se, jak probíhal život Taťány Kuchařové mezi vyhlášením Miss...

Výběr článků

Načítám