Hlavní obsah

Kritička zničila uměleckou instalaci za půl milionu. Navrhla neotřelé řešení

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umění, to je někdy pořádně zapeklitá záležitost. Zvlášť když se jedná o výtvory umělců, ve kterých je potřeba hledat opravdu hluboký smysl. Jednu takovou instalaci údajným nedopatřením zničila v sobotu v Mexiku na výstavě Zona Maco kritička Avelina Lésperová, informovaly servery The Guardian a BBC. Lésperová přispěchala s nápadem, že by galerie mohla považovat rozbití díla za jeho evoluci.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníci výstavy Zona Maco v Mexiku

Článek

Na výstavě v Mexiku bylo k vidění dílo od tamního umělce jménem Gabriel Rico. Dílo bylo tvořeno ze skleněné tabule, v níž byl umístěn kámen, fotbalový míč či tenisový míček.

Kritička Avelina Lésperová však s dílem nebyla spokojena a v rámci dehonestace díla k němu přistoupila blíž a položila na něj prázdnou plechovku od limonády, aby vyjádřila svoje pohrdání dílem.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

En OMR estamos muy tristes y decepcionados por lo que sucedió el día de hoy en la feria de arte @zonamaco. No entendemos como una supuesta crítica profesional de arte, destruyó una obra. Gabriel Rico fue seleccionado para la Bienal de Venecia el año pasado, dentro de la selección oficial, con piezas en el Giardini y Arsenale. A sus escasos 39 años ha tenido exposiciones individuales en museos de la talla del Aspen Art Museum en Colorado y su obra será mostrada la semana que viene en Frieze Los Ángeles; en fin, es uno de los artistas más buscados de OMR por coleccionistas e instituciones del momento. A pesar de que parece haber sido accidental y que es irrelevante como sucedió, la acción de la Stra. Lésper de acercarse demasiado a la obra para ponerle una lata de refresco encima y tomarse una foto para hacer una crítica, sin duda ocasionó el destrozo, y es sobre todas las cosas, una enorme falta de profesionalismo y respeto. Estamos hablando con los organizadores de la feria y contactando al artista y los mantendremos informados sobre lo que proceda. #ZonaMaco #Mexico #SemanaDelArte #GabrielRico

Příspěvek sdílený Galería OMR (@galeriaomr), Úno 8, 2020 v 9:17 PST

Jakmile se však přiblížila, skleněná tabule se rozpadla a střepy se rozsypaly všude okolo. „Bylo to, jako by mě to dílo slyšelo a raději samo spadlo,” uvedla Lésperová.

Někteří návštěvníci se dokonce domnívali, že rozbití skleněné tabule bylo součástí expozice. Lésperová pak navrhla, že by galerie měla sklo nechat rozbité, což by dokazovalo jakousi evoluci díla, uvedl server The Guardian.

Později se kritička za svůj čin omluvila, podle galerie se jednalo zřejmě o nehodu, přesto bylo chování Lésperové odsouzeno. „Přišla k dílu moc blízko bez ohledu na to, že by jej mohla zničit,” uvedla galerie.

Jestli bude muset kritička nahradit škodu, zatím není jasné, rozhodne se až po debatě galerie s umělcem, jemuž dílo oceňované na 20 tisíc dolarů (460 tisíc korun) patřilo. Lésperová již nabídla pomoc při opravě tabule.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám