Hlavní obsah

Kresba olympijských kruhů od zakladatele her má nového majitele. Zaplatil za ně balík

Cannes

Originální kresba olympijských kruhů od zakladatele moderních olympijských her Pierrea de Coubertina se vydražila v Cannes za 185 tisíc eur (4,9 milionu korun). Papír o rozměrech 21x27,5 cm, který kdysi baron Coubertin věnoval rodině svých švýcarských podporovatelů, získal soukromý sběratel z Brazílie.

Foto: Profimedia.cz

Socha Pierrea de Coubertina ve švýcarském Lausanne. Ilustrační foto

Článek

Coubertin nakreslil pět propojených kruhů v modré, žluté, černé, zelené a červené barvě na bílém pozadí v roce 1913. Kresbu doplňuje jeho podpis. Pět kruhů symbolizuje pět kontinentů, přičemž sám Coubertin tvrdil, že barvy kruhů společně s bílou jsou zastoupeny na všech státních vlajkách tehdejších národů.

Nejcennější hrou na planetě je nevydařený unikát

Hry a herní systémy

Nový olympijský symbol a vlajka měly být poprvé představeny na kongresu Mezinárodního olympijského výboru v roce 1914. Kvůli vypuknutí první světové války ale byly poprvé ukázány až na slavnostním zahájení OH 1920 v Antverpách.

V závěru minulého roku vydražil ruský miliardář Ališer Usmanov za rekordních 8,8 milionu dolarů (201 milionů korun) originál Coubertinova rukopisu s ideou založení moderních olympijských her. Prezident Mezinárodní šermířské federace následně věnoval cenný manifest olympijskému muzeu v Lausanne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám