Hlavní obsah

Nejcennější hrou na planetě je nevydařený unikát

Novinky, abr

Videohry mohou být velmi zajímavou investicí. Ukazuje to titul Super Mario Bros. z roku 1985, který se v půlce měsíce vydražil díky svému dobrému stavu za úctyhodných 114 tisíc dolarů, tedy v přepočtu za více než 2,6 milionu korun. Na vysoké ceně se podepsal i fakt, že jde o nevydařený unikát. Upozornil na to server The Verge.

Ukázka ze hry Super Mario Bros. (1985)Video: archív tvůrců

 
Článek

Hra se dražila prostřednictvím internetové platformy Heritage Auctions, takže totožnost vítězného dražitele není známá. S ohledem na investovanou částku lze ale předpokládat, že jde o nějakého skalního fanouška známého instalatéra. Za 35 let starý titul totiž zaplatil ze všech přihazujících nejvíce.

Pikantní na tom je, že si patrně vydraženou hru nikdy nezahraje. Tak vysoké ceny se podařilo v aukci dosáhnout jen díky tomu, že je zabalena v originálním obalu a že nebyla nikdy použita. Pokud by neznámý dražitel hru vybalil, rázem by srazil cenu na zlomek milionové sumy.

Nejhorší hra všech dob znovu ožije na filmových plátnech

Hry a herní systémy

S největší pravděpodobností tedy tato nejcennější hra současnosti skončí někde ve vitríně nebo v trezoru. Alespoň do té doby, než se tento slavný titul výherce aukce rozhodne znovu prodat.

Super Mario Bros. z roku 1985 je totiž mezi sběrateli velmi vyhledávaným artiklem. Koneckonců i předchozí dražební rekord držela jiná kopie stejné hry, a to několik let. Původně se vydražila za částku mírně přesahující 100 tisíc dolarů, což odpovídá zhruba 2,3 milionu korun.

Foto: repro Heritage Auctions

Dražený titul Super Mario Bros. z roku 1985.

Balení v USA pokazili

Aktuální dražba v hodnotě 2,6 milionu korun tak představuje nový světový rekord. Kromě dobrého stavu přispělo k rekordní ceně i to, že jde svým způsobem o nevydařený unikát.

Hra totiž byla vyrobena jako jedna z prvních v USA. Tituly určené pro japonský trh se ale nebalily do průhledných fólií, ale místo toho měly na krabičce poutko pro zavěšení na stojanu. Americká výroba s poutky počítala také, ale zabalením do folie je nebylo možné použít. Teprve až další várka her tento problém vyřešila.

Super Mario Bros. je bezesporu jednou z nejvýznamnějších her v historii. V devadesátých letech pomohl právě tento titul opět nastartovat trh s videohrami a zvýšit zájem lidí o televizní konzole.

Po celém světě se prodalo sice „jen“ 40 milionů kopií, což na současné bestsellery nestačí, na druhou stranu po připočítání všech variací vycházejících v podstatě až doposud bude celkové číslo daleko větší. Na světě není mnoho lidí, kteří by o instalatérovi Mariovi neslyšeli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám