Hlavní obsah

Kradou brýle, skáčou po autech. Thajské město znovu terorizují tisíce opic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lopburi

Thajské Lopburi začaly znovu terorizovat opice. Tlupy divokých primátů se do města vrátily poté, co byly zmírněny podmínky pro cestování v rámci koronavirové pandemie a na místo opět míří davy turistů. Drzá zvířata skáčou po autech i lidech, kradou jim brýle a komplikují dopravu.

BEZ KOMENTÁŘE: Opice kam se podíváš - thajské Lopburi čelí nájezdům opičích tlupVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Zatímco dříve divokým opicím chybělo občerstvení od rekreantů, nyní dostávají stovky banánů a sirupových nápojů denně. Cestovní omezení se od listopadu loňského roku zmírnila a umožnila návštěvníkům vstup do země. Ti vyhledávají Lopburi mimo jiné právě kvůli tomu, že se jedná o vyhlášenou opičí destinaci.

Pamlsky však primáti dostávají i od místních obyvatel, kteří věří, že zvířata přinášejí do regionu štěstí. Na druhou stranu ale tisíce agresivních opic vyvolávají ve městě chaos. Dokonce se sdružují do rivalských gangů, které pak mezi sebou soupeří. V březnu 2020 se například na ulici strhla masová opičí bitka o zbytky potravin.

Sterilizace nepomohla

Mnoho opic se shromažďuje kolem starobylého buddhistického chrámu, obsadily ale také kino. Předchozího majitele donutily odstěhovat se a podnik zavřít. Úřady se pokusily jejich populaci korigovat pomocí sterilizace, leč bez úspěchu.

Nyní přišel odbor životního prostředí s novým plánem. Podle jeho pracovníka Narongporna Daudduema chce radnice pro opice vybudovat v jedné části města rezervaci. Už předem je ale jasné, že tamní obyvatelé s tím nebudou souhlasit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám