Hlavní obsah

Kouzelný lektvar ministryni zdravotnictví Srí Lanky neochránil, teď má covid

Ministryně zdravotnictví Srí Lanky čelí kritice, že pila „kouzelný” bylinný lektvar, o němž veřejně prohlašovala, že chrání před koronavirem. Její úřad v sobotu potvrdil, že ministryně Pavitra Vannijáráččiová měla pozitivní test na covid-19 a ona i její spolupracovníci půjdou do domácí karantény, píší agentury.

Foto: Eranga Jayawardena, ČTK/AP

Srílanští zdravotníci se v sobotu zúčastnili falešného očkování proti onemocnění covid-19 v Piliyandale, předměstí Kolomba. Stalo se tak den poté, co vláda schválila pro nouzové případy použití tzv. oxfordské vakcíny od firmy AstraZeneca.

Článek

Na Srí Lance se používá moderní medicína i tradiční léčitelství. Ministryně používala sirup, který šaman vyrobil z medu a muškátového ořechu. Recept mu prý ve snu poradila hinduistická bohyně Kálí, aby tak zachránil lidstvo před epidemií.

Poté, co ministryně sirup propagovala, stály tisíce lidí frontu, aby si ho u něj obstaraly. Lékaři uvedli, že údajně léčivý sirup nemá na virus žádný vliv.

Prezident Srí Lanky Gotabaja Radžapaksa v sobotu oznámil, že země o den dřív schválila vakcínu od firmy AstraZeneca pro nouzové použití. Ve středu dostane první várku vakcín, věnuje ji Indie. Očkování podle ministerstva zdravotnictví začne v polovině února.

Na Srí Lance se doposud nakazilo koronavirem 52 964 lidí, zemřelo jich 278. Ještě na začátku října měl přitom ostrovní stát s 21 miliony obyvatel jen 3300 nakažených a 13 úmrtí, připomíná AFP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám