Hlavní obsah

Kouřící orangutan v indonéské zoo vyvolal bouři kritiky

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Videozáznam, který natočil ochránce zvířat Marison Guciano minulou neděli v soukromé indonéské zoologické zahradě v Bandungu, vyvolal obrovský rozruch a rozhořčení. Na nahrávce je zachycen návštěvník zahrady, který orangutanovi hodí cigaretu, kterou zvíře sebere a zkušeně dokouří.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indonéská zoo čelí kritice kvůli kouřícímu orangutanoviVideo: Marison Guciano, AP

 
Článek

Nahrávka může možná vypadat komicky (alespoň přihlížející to královsky pobavilo), naučit zvíře škodlivému návyku ale moc vtipné není. Dvaadvacetiletý samec Odon je podle způsobu, jakým se cigarety zhostil, zvyklý kouřit dlouho.

Indonésie má jeden z největších podílů kuřáků ve společnosti na světě, na štíru je i s ochranou zvířat. „Téměř všechny zoologické zahrady jsou v ubohém stavu – od klecí, krmení až po zdraví zvířat,“ uvedl pro BBC Marison Guciano, zakladatel indonéské Společnosti na ochranu zvířat.

Zoologická zahrada v Bandungu ležícím zhruba 120 kilometrů od Jakarty se nařčení z toho, že by svá zvířata nedostatečně chránila, brání. „Máme tam ceduli,“ prohlásil mluvčí zoo jménem Sulhan.

Zahrada smrti

Guciano je přesvědčen, že přestupek spáchal návštěvník, zoologickou zahradu ale obviňuje z toho, že „nevěnuje žádnou pozornost kontrole a výchově návštěvníků“. Ostatně není to poprvé, co se zoologická zahrada v Bandungu dostala do problémů.

V roce 2016 byla dočasně uzavřena poté, co na těle uhynulého slona byly nalezeny četné podlitiny a rány. Na počátku roku 2017 upozornili aktivisté na žalostný stav medvědů trpících podvýživou.

Foto: Scorpion Wildlife Trade Monitoring Group

Medvědi v Bandungské zoo žebrají o jídlo.

Elektronická petice, kterou podepsalo už přes milión lidí, nazývá bandungskou zoo „zahradou smrti“ a žádá její uzavření.

Reklama

Výběr článků

Načítám