Hlavní obsah

Na obraz za desítky milionů roky sedal prach. Mysleli si, že je to padělek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na starém hradě ve Skotsku byl objeven obraz od významného malíře Johna Constabla. Visel v křídle pro hosty a mělo se za to, že jde o padělek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hrad Craufurdland nedaleko skotského Kilmarnocku spravují Simon Houison Craufurd a jeho žena Adity se značným úsilím. Údržba a provoz celého panství je ročně stojí kolem 100 tisíc liber (přes 2,8 milionu korun), a tak jim nový nález výrazně pomůže.

Obraz, jenž visel v křídle pro hosty, měl dosud prakticky nulovou hodnotu, protože před zhruba deseti lety byl prohlášen za padělek. Nyní se však po měsících odborných analýz ukázalo, že jde o originál od významného malíře Johna Constabla.

Dílo nese název Starý most přes Avon, ale expert na výtvarné umění Ronnie Archer-Morgan je podle webu The Telegraph přesvědčen, že zachycuje místo u Temže v hrabství Oxfordshire. Naznačují to i zápisky samotného umělce, jenž tam pobýval ve dvacátých letech 19. století, což je podle odhadů období, kdy nově objevené plátno vzniklo.

Na hrad Craufurdland se obraz podle všeho dostal v roce 1918 prostřednictvím sběratele umění Johna Postla Heseltina. Cenu tohoto díla pak odborníci odhadují až na dva miliony liber, tedy v přepočtu téměř 57 milionů korun.

Takové peníze manželům Craufurdovým značně usnadní provoz celého panství. Simon je v pořadí 29. správcem a doufá, že nebude tím posledním. „Doufám, že ten obraz nezmění život jen nám, ale také ještě mnoha dalším generacím, hledí do budoucna s optimismem.

Utajené portréty od Rembrandta se prodaly za 316 milionů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám