Hlavní obsah

Košické muzeum získalo prezidentský Phantom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOŠICE

Slovenský prezident Rudolf Schuster, proslulý svým nadšením pro literaturu faktu a dobrodružné cestování, rozšířil svou sbírku vojenské techniky, kterou získá od kolegů ze zahraničí. V pátek v košickém leteckém muzeu oficiálně převzal německý dárek - stíhací letoun Phantom F-4F.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

"Je to dobré letadlo. I když už nepoletí, je plně funkční," poznamenal Schuster. Prezident si jednou let v nadzvukovém stroji vyzkoušel. "Dnes bych to už ale neopakoval. Už to není pro mě. Když to letí rovně, tak to ještě jde, ale při kolmém stoupání nebo klesání je pořádně cítit přetížení," poznamenal.

Stíhací letoun, který obohatil takzvanou prezidentskou sbírku letounů, přistál v Košicích loni 9. prosince. Tento výrobek americké společnosti McDonnell Douglas byl donedávna součástí výzbroje německého vojenského letectva a je darem německého prezidenta hlavě slovenského státu Rudolfu Schusterovi.

Jak ČTK řekl Martin Gazárek z Leteckého muzea, tohoto typu Phantomů bylo vyrobeno 175 kusů, a to pouze pro potřeby německého letectva, které je získalo v letech 1973 až 1976. Další Phantomy má ve své výzbroji Velká Británie, Jižní Korea, Japonsko, Austrálie anebo také Írán. První Phantom byl vyroben 27. května 1958.

Prezident Schuster dnes novinářům řekl, že v blízké budoucnosti by sbírku letounů měly obohatit ještě dva letouny z USA, které budou darem od prezidenta George Bushe, další letadlo se očekává z Izraele a jedno také z Číny. "Škoda, že se nám nepodařilo získat jeden z concordů," poznamenal trochu rozčarovaně Schuster.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám