Hlavní obsah

Kopie knihy z roku 860 stojí 350 000 korun, je posázená drahokamy a křišťály

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pouhých sto devadesát devět kusů. To je náklad, v jakém v březnu vyjde kopie vzácného a přísně střeženého Strahovského evangeliáře. Každý kus se bude prodávat za tři sta padesát tisíc korun. Aby ne, jeho vazbu zdobí zlato, stříbro a drahé kameny.

Kniha posázená zlatem, stříbrem a drahými kamenyVideo: Novinky

 
Článek

„Vyrobit věrnou napodobeninu originálu je náročný proces. V kopii Strahovského evangeliáře nejsou použity žádné průmyslové náhražky. Najdete na něm jen ryzí materiály jako zlato, stříbro, drahé kameny a horské křišťály,“ vysvětluje hodnotu knihy výrobní ředitel Tomáš Žilinčár.

Foto: Novinky

Věrná kopie Strahovského evangeliáře

Originál pochází z devátého století a postupy jeho výroby se již dávno nepoužívají. Při vzniku kopií tak nastaly i komplikace. Problémem bylo například napodobit původní pergamenové stránky.

„Kniha má dvě stě dvacet dva listů pergamenu a jeden ten dvoulist je připraven z kůže jednoho zvířete. Dalo by se tak říct, že na jednu knihu se spotřebuje kůže zhruba ze sto dvaceti zvířat. To je při nákladu sto devadesát devět kusů naprosto eticky i ekonomicky nepředstavitelné. Na výrobu kopií by padlo dvaceti tisícové stádo. Proto jsme přistoupili ke kombinaci papíroviny a bavlněného vlákna, která pergamen nahrazuje,“ popisuje výrobní postup Tomáš Žilinčár.

Foto: Novinky

Acháty, zlato, křišťály a stříbro. To vše najdete na vazbě kopie Strahovského evangeliáře.

Samotný originál vznikl ve Francii v roce osm set šedesát. Do vlastnictví Strahovského kláštera se dostal někdy kolem roku jedenáct set. Kniha obsahuje čtyři evangelia od Marka, Matouše, Lukáše a Jana. Každé z těchto evangelií je uvozeno vzácnou iluminací z Otonské doby, které jsou pozlacené práškovým zlatem.

Kdo si knihu za takovou cenu koupí?

Protože originál, který je bedlivě střežen ve Strahovském klášteře, spatříte jen stěží, je tato kopie téměř jedinou možností, jak si knihu nejen prohlédnout, ale dokonce ji i vlastnit. Pravý evangeliář je uložen v trezoru a na denní světlo se pro návštěvníky vystavuje jen jednou za několik let. Pro mnohé tak mohou právě vydané kopie představovat skvělou investiční příležitost anebo přinést historický a vědecký užitek.

Koupili by si Češi knihu za 350 000 korun?Video: Novinky

„Naši zákazníci vědí dopředu, kterou knihu budeme vydávat, takže už máme i objednávky. V současné době máme už čtyřicet zájemců,“ říká Tomáš Žilinčár.

K vydané kopii vyšla i doprovodná publikace, kde se dozvíte jak o výrobním procesu knihy, tak i vše o její historii.

Vyrobit první kopii trvalo čtrnáct měsíců, další knihy vznikají už v řádech několika týdnů. Kniha oficiálně vyjde 28. března 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám