Hlavní obsah

Kontroverzní sochu demonstranti nestrhli. Zasáhl hurikán

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V USA neunikla odstranění další kontroverzní socha. Památník vojákům Konfederace v městečku Lake Charles v Louisianě ovšem nestrhli rozhořčení demonstranti, tentokrát zasáhly síly přírody, konkrétně hurikán Laura, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Socha více než sto let připomínala oběti z řad konfederačních vojsk.

Článek

Pomník byl vztyčen roku 1915 a měl připomenout vojáky Konfederace, kteří bojovali za americký jih při Občanské válce, tedy za státy, které chtěly zůstat i nadále věrné otrokářství. Vlivem mohutných protestů, které v USA propukly po smrti Afroameričana George Floyda, jsou však obdobné podobné pomníky po celé zemi strhávány nebo odstraňovány.

Památník v Lake Charles měl podobnému osudu uniknout, protože jen před dvěma týdny rozhodla městská rada o jeho zachování. Do věci se ovšem vložil hurikán Laura, který před několika dny zpustošil Louisianu. Sochu rozmetal na několik kusů, zbyl jen piedestal se sloupem, na němž skulptura stála.

Místní rozdělovala

„Tohle je šílenství, překrucování naší historie musí přestat,“ komentoval před několika týdny návrh na stržení sochy místní obyvatel Gordon Simmons, jehož pokrevní linie sahá právě ke Konfederaci.

Jiní obyvatelé naopak sochu vnímali jako symbol útlaku na černošském obyvatelstvu. „Jako černoška vnímám tu bolest ve své duši,“ uvedla Lois Malveauxová.

Přestože petice na stržení sochy, kterou podepsalo přes dva tisíce lidí, nakonec neuspěla, nyní už památník místní rozdělovat nebude. Není ovšem jasné, zda ho nebudou chtít městští představitelé obnovit.

Dívka organizovala setkání Black Lives Matter a přišel jí účet za práci policie

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám