Hlavní obsah

Kolik do sebe člověk nacpe párků v rohlíku? Dost, zjistili vědci

Novinky, nčs

Párky v rohlíku. Velmi oblíbené rychlé občerstvení, které někdy ochutnal snad každý. Oblíbené jsou rovněž mezi závodními jedlíky, kteří jsou schopní sníst desítky párků na posezení. Existuje však nějaký limit, kolik jich je schopen člověk pozřít? I takovou otázkou se nyní zabývala jistá studie.

Foto: Profimedia.cz

Podle studie je teoreticky možné sníst 84 hot dogů za deset minut.

Článek

S nadsázkou se dá říct, že o tom, kolik párků člověk dokáže sníst na posezení, vědci mohou přemýšlet maximálně ve sprše. Studie však skutečně spatřila světlo světa, když vyšla v úterý v akademickém žurnálu Biology Letters.

Vědci posbírali data z každoroční soutěže jedlíků Nathan's Famous Hot Dog Eating Contest. Řetězec s rychlým občerstvením Nathan's Famous specializující se na hotdogy organizuje soutěž 4. července na Den nezávislosti od roku 1972.

Za použití matematického modelu se pak zkoumalo, kde je hranice toho, co člověk zvládne a co už je za hranicemi možností.

Rekordman snědl za 10 minut 75 hotdogů

Koktejl

Úkolem jedlíků na soutěži je během deseti minut pozřít co nejvíce párků v rohlíku, přičemž světový rekord drží známý jedlík Joy Chestnut s výkonem 75 hot dogů. Podle vědců to však není absolutní možné číslo a výkon rekordmana má stále jisté rezervy. Bylo spočítáno, že hranice lidských možností leží u 84. párku v rohlíku.

Je sice dost nepravděpodobné, že by se k takovému číslu i ti největší jedlíci přiblížili, teoreticky však možnost existuje. James Smoliga z High Point University v Severní Karolíně prozradil, jak se k číslu autoři studie dostali.

Náročný sjezd z dálnice

„Většina lidí by zřejmě dojela na to, že by se jim zkrátka naplnil žaludek. Ale trénovaní jedlíci mají limity trochu někde jinde. U nich je problém spíš v rychlosti žvýkání a polykání,” říká Smoliga, jenž se specializuje na fyziologii. Doplňuje navíc, že 74 hot dogů odpovídá zhruba 21 tisícům kalorií.

Foto: Profimedia.cz

Nathan Chestnut spořádal za deset minut 75 hot dogů.

Podle Smoligy hraje roli také putování obsahu žaludku tělem. Fyziolog vymyslel pro situaci dopravní metaforu. „Je to, jako byste se pokusili svést dopravu z osmiproudové dálnice do jednoho malého výjezdu,” poznamenává.

Soutěže jedlíků se nebojí vědec srovnávat s vrcholovým sportem. „Když se podíváte třeba na atletiku, konkrétně běh na 100 metrů, tam jsou taky jen drobné odchylky, pak se ale něco změní, sport se stane populárnější, profesionálnější a výkony se zlepšují,” říká Smoliga. Výkony jedlíků se postupně rovněž zlepšují. Zatímco dříve stačilo na vítězství 15 hot dogů, nyní je to násobně více.

Pokud se tak chcete přiblížit limitům vlastního těla, pak nezbývá než zajít do řeznictví, koupit 84 nožiček párků, posadit se ke stolu, zapnout stopky a začít trénovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám