Hlavní obsah

Kokain dovezou v Česku mnohdy rychleji než pizzu, uvádí mezinárodní průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z každoročního mezinárodního průzkumu zaměřeného na užívání drog s názvem Global Drug Survey (GDS) vyplynulo, že v mnoha zemích světa jsou v doručování zásilek často rychlejší dealeři drog než rozvozci pizzy. A mezi zeměmi, kde vám kokain doručí i do půl hodiny, figuruje také Česká republika.

Foto: Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Článek

Na každoročním průzkumu, mapujícím návyky současných či bývalých uživatelů drog, se podílelo přes 130 tisíc lidí z více než 40 zemí světa.

Co se užívání kokainu týče, čtvrtina účastníků průzkumu (32 500) uvedla, že tuto syntetickou drogu během svého života alespoň jednou vyzkoušela. Téměř 70 procent z těchto lidí (22 100) pak kokain užilo v uplynulém roce.

Pozoruhodné zjištění však přinesla až takzvaná „speciální sekce“, kterou se rozhodlo vyplnit 15 tisíc respondentů.

„Ptali jsme se uživatelů kokainu z celého světa, zda bývá rychlejší dodávka gramu kokainu nebo pizzy. Celkem 30 procent z nich uvedlo, že kokain obvykle dostanou do půl hodiny. Oproti tomu pizzu obdrží za stejný čas pouze 16,5 procenta lidí,“ píšou autoři průzkumu.

Dávka kokainu do půl hodiny i v Česku

Nejrychlejší dodávka ilegální drogy je bezkonkurenčně v Brazílii. Do 30 minut ji tam povětšinou získá téměř 45 procent dotazovaných. Dalšími zeměmi v pořadí jsou pak Nizozemsko, Dánsko, Kolumbie, Skotsko, Anglie a Česká republika.

V Česku dealer stihne dávku kokainu doručit do půl hodiny téměř 35 procentům respondentů. Během stejného dne, kdy proběhla objednávka, pak skoro 60 procentům dotazovaných.

„Výsledky ukazují, že drogy jsou jen další komoditou a že prodejce je schopen vynaložit veškeré možné úsilí, aby vyhověl zákazníkům. Jednodušší přístup ke kokainu a rychlá dodávka může dospět k tomu, že ho lidé budou užívat více a mnohem častěji. To u některých jedinců může způsobit, že nad užíváním drogy ztratí kontrolu,“ varují zástupci z GDS.

Reklama

Výběr článků

Načítám