Hlavní obsah

Kočovníci uspořádali uprostřed rušné silnice ilegální dostihy

– Blarney
Novinky, Markéta Klánská

Minulý víkend zažili řidiči na čtyřproudé silnici nedaleko Blarney v irském hrabství Cork krušné chvíle. Uprostřed běžného silničního provozu se totiž proháněli irští kočovníci na dvoukolých vozících zapřažených za koně. Pořádali ilegální závody, při kterých je mnozí zvědavci natáčeli na kamery.

BEZ KOMENTÁŘE: Irští kočovníci pořádali uprostřed rušné silnice koňské závody

 
Článek

Klusácké dostihy na silnici směřující do Corku měly podle BBC asi 70 diváků. Všichni pozorovali, který ze dvou neohrožených závodníků na takzvaných sulkách zapřažených za koně jménem Russian Lady a Christies Filly vyhraje.

Na záběrech je vidět, jak už během závodu provázelo členy tradičního kočovného etnika irského původu zvaného Travellers policejní auto a marně se snažilo zabránit jezdcům v cestě.

Nakonec byl přece jenom jeden ze zúčastněných mužů zatčen, policie ho ale posléze opět propustila. Podařilo se jí však identifikovat počet lidí, kteří byli do závodů zapojeni. Nyní navíc vyšetřuje možná obvinění z týrání zvířat.

Superintendant Con Cadogan popsal závody jako jasné porušení dopravních zákonů a řekl, že to bylo viditelné ohrožení jak samotných závodníků, tak ostatních účastníků provozu.

Neomluvitelné ohrožování životů

Ben Archibald z hnutí Pavee Point, které podporuje irské Travellers, jimž se říká též Pavee, popsal závod jako neomluvitelný.

"To, co jsme viděli, bylo pouze závažné ohrožování životů. Na tom není nic kulturního, nelze to tedy hájit na poli kultury a žádný Traveller se o to ani nesnaží," nechal se slyšet Archibald v irském rádiu RTÉ s tím, že hnutí po incidentu ohledně obav o bezpečnost zvířat kontaktovalo chovatele koní v Corku.

Organizace rovněž uvedla, že ačkoli jsou podobné závody pro irské kočovníky typické, nejsou nijak oficiálně řízené. Archibald tedy vyzval všechny Travellers, kteří by se chtěli dostihů zúčastnit, aby vždy nejdřív kontaktovali příslušnou organizaci podporující jejich etnikum, policii a regionální úřady. Společně se pak prý mohou snažit najít bezpečnou a zodpovědnou cestu, jak závody uspořádat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám