Hlavní obsah

Kočka ze severní Moravy vychovala tři čivavy

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravice

Ve čtvrtek jsme informovali o případu čínské kočky, která se ujala štěňat a vychovávala je. Ještě dojemnější příběh se ale objevil přímo v českých luzích a hájích. Jana Pospěchová z Ostravice na severní Moravě vděčí své kočce Šmoule za to, že tři malé čivavy přežily i poté, co jejich matka zemřela při porodu.

Článek

Smutný a přesto zázračný měsíc prožila rodina Pospěchových z Frýdecko-Místecka v létě roku 2006. Tehdy se jejich tříleté fence narodila tři štěňata - Charlie, Jonášek a Číbí. Fenka měla však zřejmě slabé srdce a kombinaci náročného porodu s horkem nepřežila. Tehdy to vypadalo se třemi štěňaty velmi bledě.

Situaci zachránila tehdy sedmiletá kočka Šmoula, které se přestože neměla před porodem ani po něm, spustilo po týdnu mléko. Týden je Jana Pospěchová krmila z láhve a poté už vzala Šmoula vše do svých pacek. Krmila je a začala vychovávat jako kočky. To, že měli psí geny ji vůbec nezastavilo v tom, aby jim v hlavě udělala zmatek a stvořila z nich kočkopsy.

:. Psí trio má dodnes tak trochu kočičí chování.

FOTO: pro Novinky Jana Pospěchová

Šmoula nosila štěňatům myši. Trojice psů přejala i další kočičí zvyky. Dodnes konzumuje jen kočičí stravu a často si sedne do kruhu a navzájem se umývá. "Řekla bych, že ta trojka pochytila kočičí móresy, v něčem se moc jako psi nechovají a jsou méně poslušní než ostatní psi, které jsme vychovali," řekla Novinkám Pospěchová a dodala, že trio chodí často se svou adoptivní matkou na procházky a chová se k ní stále jako k opravdové mámě.

Na oplátku jí zachránili kotě

Štěňata si tolik osvojila kočičí chování, že je Pospěchovi ani nemohli prodat a nakonec si je všechna nechali. Nikdo ale asi netušil, že přijde chvíle, kdy čivavy své kočičí mámě výjimečnou péči vrátí. Když se jí totiž narodilo nedonošené kotě, které mělo jen malou šanci na přežití, tak ho stále olizovaly, zahřívaly a právě díky nim těžký čas překonalo a přežilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Kočka učí osiřelá štěňata chytat myši

V Číně je možné všechno, jedna kočka se tam nyní stará o dvě osamělá štěňátka. Své kočičí vlastnosti však nezapře, a tak je učí chytat myši a hrát si...

Výběr článků

Načítám