Hlavní obsah

Kobzanová ničeho nelituje, peníze za to stály

Právo, Novinky, Tomáš Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Diana Kobzanová, která v roce 2001 vyhrála soutěž Miss ČR, nelituje toho, že nafotila erotické fotografie, kvůli kterým ji organizátor soutěže titulu zbavil. Kobzanová to řekla v úterý u Městského soudu v Praze, který začal projednávat žalobu, kterou na ni podal Miloš Zapletal, organizátor soutěže Miss ČR.

Článek

Zapletal chce po Kobzanové omluvu a 750 tisíc korun jako náhradu nemajetkové újmy.

Kobzanová nafotila zmíněné fotografie v roce 2003 pro časopis Leo. Zapletalova agentura Art Production K./2, která soutěž krásy pořádá, Kobzanovou nejprve požádala o stažení fotografií. Ta to ale odmítla. Agentura jí odebrala titul a korunku Miss ČR a podala na ni žalobu.

Organizátor: přišli jsme o milión a půl korun

Podle Zapletala všechny dívky, které se chtějí soutěže krásy zúčastnit, podepisují smlouvy, o nichž se mohou poradit s rodiči nebo právníky. Pro finalistky platí smluvní závazky rok po soutěži, pro vítězky dalších 36 měsíců po konání mezinárodní soutěže. Dívky mají právo smlouvu nepodepsat a soutěže se nezúčastnit. To se podle Zapletala stalo za posledních deset let asi třikrát.

"Slečna Kobzanová poškodila moji firmu, přišli jsme minimálně o půldruhého miliónu, dokonce jeden ze sponzorů z akce pro následující ročník odstoupil. Navíc další rok výrazně klesl i počet dívek, které se do soutěže přihlásily. Zhruba o čtyřicet procent. Pokud soud vyhrajeme, peníze dáme na charitu," prohlásil Zapletal s tím, že by je věnoval onkologii v krčské nemocnici.

Kobzanová přišla k soudu s širokým úsměvem a dokázala se smát po celou hodinu, kterou trvalo přelíčení. "Zatím ničeho nelituji. Ty peníze stály za to. Jestli máte pocit, že se někdo svléká pro radost a jen proto, aby ukázal, že zlobí, tak se mýlíte," prohlásila modelka.

Soud chce slyšet sponzora

Bývalá Miss delší dobu tvrdí, že žádnou smlouvu neporušila, protože v době zveřejnění fotografií již byla smluvně vyvázaná. Sama ale prý uvažovala o tom, že Zapletala zažaluje za neoprávněné odejmutí titulu a korunky. To si nakonec rozmyslela. "Bude nám stačit výsledek tohoto soudu, slečna Kobzanová má dost své práce a nemá chuť se soudit s kdekým. Navíc ji to stojí zbytečné nervy," řekl její advokát.

"Smlouvy, které dívky s agenturou k Miss podepisují, jsou nesmyslné a protiprávní. Myslím, že bude docela zábava, až na povrch vyplynou smlouvy, které jsou holky nuceny podepisovat," prohlásila už před časem Kobzanová. Podle právníka Kobzanové jdou podmínky smluv s účastnicemi soutěže až tak daleko, že nesou znaky trestného činu útisku.

Jednání bylo nakonec po hodině odročeno na červenec, soudkyně chce vyslechnout zástupce firmy, která kvůli fotografiím Kobzanové zrušila sponzorský dar soutěži.

Reklama

Výběr článků

Načítám