Hlavní obsah

Kobylky z Afriky děsí Kanárské ostrovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SANTA CRUZ

Španělské úřady se obávají invaze kobylek ze západní části Afriky. Hmyz by mohl zaplavit Kanárské ostrovy, které jejich poslední velký příliv zaznamenaly v 50. letech minulého století. Upozornily na to místní oficiální zdroje ze Santa Cruz na ostrově Tenerife.

Foto: Josef Vrážel

Jiří Menzel při lednovém degustačním večeru, který bude mít v pátek ve Velkých Karlovicích "reprízu"

Článek

Podle zemědělce z Kanárských ostrovů Pedra Rodrigueze Zaragozy se již na ostrov Fuerventura, který je od afrického pobřeží vzdálen asi sto padesát kilometrů, přesunulo na pět tisíc kobylek.

Podle Rodrigueze Zaragozy je však jejich počet zatím relativně nízký a neměl by již markantně stoupat. V menší míře se kobylky vyskytují také na ostrově Lanzarote. Jejich náletům nahrávají vysoké teploty a teplý vítr, který v současnosti panuje na španělských ostrovech.

Kanáry jsou připraveny

Pokud se však do oblasti přesune ještě více kobylek, budou na Kanárských ostrovech vyhubeny pomocí pesticidů a dalších prostředků, a nenapáchají tak zkázu jako v Africe. V její západní části již zničily milióny akrů úrodné půdy a milióny tun obilí. Hejna v Africe čítají často několik miliard kobylek, které za den urazí až dvě stě kilometrů.

Počátkem listopadu kobylky také zamířily do zemí východního Středomoří včetně Kypru.

Reklama

Související témata:

Související články

Afriku pustoší nálety agresivních kobylek

Státy západní a subsaharské Afriky pustoší ničivé nálety dravých kobylek. Podle odborníků jde o největší nájezdy tohoto agresívního hmyzu za posledních 15 let....

Výběr článků

Načítám