Hlavní obsah

Afriku pustoší nálety agresivních kobylek

DPA, ČTK, bh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZÁPADNÍ AFRIKA

Státy západní a subsaharské Afriky pustoší ničivé nálety dravých kobylek. Podle odborníků jde o největší nájezdy tohoto agresívního hmyzu za posledních 15 let. Pokud do oblasti nedorazí pomoc ze zahraničí, škody na úrodě by do roka mohly dosáhnout až 245 miliónů dolarů, tedy asi 6,5 miliardy korun.

Foto: Jiří Smutný

Hrad Špilberk

Článek

"Mračna kobylek míří ze severozápadu do Senegalu, Mauritánie, Mali a Nigeru," varovala v Římě organizace OSN pro výživu (FAO), jež očekává, že se hejna přesunou do Čadu a západního Súdánu.

"Kobylky používají válečnou taktiku. Neznají žádné hranice. Čelíme nebezpečí hladomoru a smrti," uvedl senegalský ministr zemědělství Habíb Syla na alžírském regionálním setkání, které se hrozbou zabývalo.

Hejno kobylek je schopné spořádat na polích potravu pro 2500 lidí za jediný den. "Žerou úplně všechno, úrodu na polích i přírodní zeleň, zůstávají po nich jen ohlodané stvoly," vysvětlil médiím Keith Cressman z FAO. "Kromě toho jsou schopny svůj počet během jediného měsíce ztrojnásobit," dodal expert. Za den je roj přitom schopný urazit až 130 kilometrů.

Africké státy nemají na pesticidy peníze

Ve středu mohutné mračno, čítající na stamilióny kusů dravého hmyzu, zdecimovalo mauretánskou metropoli Nouakchott. Přestože se obyvatelé snažili proti náletu bojovat hradbou ze zapálených pneumatik, kobylky nakonec sežraly i trávu na fotbalovém stadiónu.

"Nejlepší obranou je rozprašování pesticidů ze vzduchu, na to však africké země nemají peníze," zdůraznil Cressman. "Naší jedinou nadějí je tak postoj dárcovských zemí," dodal.

S podobnou katastrofou náletu kobylek se potýká i severní Čína. Méně nebezpečný druh kobylky italské se přemnožil i v oblasti jihofrancouzské Nice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám