Hlavní obsah

Kjóto prodává poklopy z kanálů, sběratelé se nemohou dočkat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sbírání poklopů od kanálů nezní jako úplně tradiční sběratelská disciplína, v Japonsku to ale pomalu začíná být fenomén. Sázejí na to i některá města, která se rozhodla vylepšit si prodejem poklopů rozpočet. Několik vyřazených kusů nyní nově zájemcům nabídne také Kjóto.

Foto: Profimedia.cz

Poklop na japonském kanálu (ilustrační foto)

Článek

Radnice Kjóta uvádí, že se ve městě ročně vymění přibližně 1500 poklopů, v první vlně ale nabídne k prodeji pouze tři kusy, informoval s odkazem na japonská média web The Guardian.

„Pokud to bude mít úspěch, prodáme i další,“ poznamenal jeden ze zaměstnanců kjótské radnice.

Cenu poklopů kanálů Kjóto stanovilo na 60 tisíc jenů za kus (necelých 10 tisíc korun).

Foto: Profimedia.cz

Poklop na japonském kanálu

V Japonsku si prodejem poklopů už v minulosti přivydělalo několik měst nebo společností, které kanalizační systémy spravují. Jako první s tímto nápadem přišlo v roce 2017 město Maebaši na východě země. Dalo do prodeje 10 poklopů, o něž projevilo zájem kolem 200 potenciálních zákazníků.

O rok později město Tokorozawa severně od Tokia prodalo práva na komerční využití poklopů. Začaly se na nich objevovat reklamy a postupem času se zase poklopy dostaly na nejrůznější předměty - sběratelské karty, přívěsky na klíče, trička, tašky nebo tácky pod nápoje.

Firma vyrábějící toto zboží pak průběžně kontaktovala všechny japonské prefektury, aby s nimi dohodla možnosti a pravidla využití tamějších poklopů, takže se „poklopová mánie“ může zdárně rozvíjet.

V pohledu Japonců nejsou ani poklopy na kanálech jen obyčejným kusem železa, ale dají se považovat za umělecká díla. Zdobí je různé motivy odkazující jak na historii dané oblasti či celého Japonska, tak na různé japonské popkulturní fenomény, jako jsou například Pokémoni.

Připomínají také slavné rodáky či místní památky a nechybí samozřejmě ani různé přírodní motivy.

Foto: Profimedia.cz

Podnosy inspirované japonskými poklopy kanálů

Poklopových nadšenců je v Japonsku již tolik, že každoročně pořádají i vlastní konferenci. Loňský ročník se konal právě v Tokorozawě, velmi příhodně na místě bývalé čističky odpadních vod.

Japonská policie pátrá po sériovém zloději mřížek z veřejných pisoárů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám