Hlavní obsah

Káva arabica je starší než Homo sapiens, zjistili vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a její milovníci oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili její rodokmen a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 tisíci až jedním milionem let v etiopských lesích.

Foto: ČTK

Zrna kávy arabica

Článek

Nové poznatky znamenají, že káva arabica je starší než druh Homo sapiens, jenž vznikl v Africe před 300 tisíci let, upozornila agentura Reuters. Vědci doufají, že se díky tomuto objevu dozvědí o rostlinách více, aby je mohli lépe chránit před škůdci a klimatickými změnami.

Výzkumníci analyzovali genomy 39 odrůd arabiky, a vytvořili tak dosud nejkvalitnější genom kávovníku arabského. Odhalili také specifickou oblast genomu, která může být důležitá pro šlechtění a odolnost vůči chorobám. Součástí zkoumání byl i vzorek z 18. století, který použil švédský přírodovědec Carl Linné při pojmenování tohoto druhu.

Arabica podle vědců vznikla přirozeným křížením dvou rodičovských druhů, kterými byly kávovník statný (Coffea canephora) a Coffea eugenioides. Kávovník statný je známý jako robusta a jeho genom byl analyzován v roce 2014. Robusta se běžně používá v instantní kávě.

Která káva je zdravější, světle, nebo tmavě pražená?

Zdraví

Arabica je považována za kávu s lepší chutí, je ceněná pro svoji jemnost a relativně sladkou chuť. Robusta pochází z pralesů rovníkové Afriky a je známá tím, že je poměrně odolná vůči hlavním kávovým škůdcům a chorobám. Arabica dnes tvoří 60 až 70 procent světového trhu s kávou. Zbytek tvoří robusta.

Ukázalo se, že populace arabiky během tisíciletí, než ji lidé začali pěstovat, se zvětšovala a zmenšovala podle toho, jak se oteplovalo a ochlazovalo klima. Vzkvétala v teplých a vlhkých obdobích a trpěla v obdobích sucha. Tato chudá období vytvářela úzká místa v populaci, kdy přežilo jen malé množství geneticky podobných rostlin.

Cesta k novým odrůdám

Dnes má proto arabica nízkou genetickou rozmanitost, a je tak náchylnější vůči škůdcům a chorobám, jako je houbová choroba nazývaná rez listů, které každoročně způsobují ztráty v řádu miliard dolarů. Lze ji také pěstovat jen v omezeném počtu lokalit, kde jsou příznivé klimatické podmínky a nižší hrozby chorob.

Výzkum tak otevřel cestu k novým přístupům ke šlechtění kávy, které mohou pomoci vývoji nových odrůd se zvýšenou odolností vůči chorobám, klimatickým změnám a s novými chuťovými vlastnostmi, upozornil účastník studie Patrick Descombes ze společnosti Nestlé.

Káva je jedním z nejrozšířenějších nápojů na světě. Podle odhadů se jí denně vypije 2,25 miliardy šálků. Je také jednou z nejvíce obchodovaných komodit.

Káva napříč světem: Jak ji nejraději pijeme v Česku a co Italové a Řeci?

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám