Hlavní obsah

Katalánci aplaudovali seniorce, která přišla hlasovat o nezávislosti s chodítkem

Ačkoli bylo nedělní referendum o odtržení Katalánska oficiálně zakázané a policejní složky se jej snažily překazit, zúčastnilo se jej nakonec 2,26 miliónu voličů, z nichž asi 90 procent hlasovalo pro nezávislost regionu. Jednou z nich byla i seniorka z Barcelony, jež si za kurážný čin u davu lidí vysloužila obdiv. Video poskytla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stařenka s chodítkem sklidila po odchodu z volební místnosti bouřlivý potleskVideo: Reuters

 
Článek

Na záběrech, které se staly hitem sociálních sítí, je viditelné, jak postarší dáma opouští hlasovací místnost v jedné ze základních škol v Barceloně poté, co odhlasovala v referendu o nezávislosti Katalánska.

Přítomní ocenili její čin bouřlivým aplausem. Usmívající se žena, kráčející za pomoci podpůrného chodítka, si ovace očividně užívala.

Hlasování již bylo ukončeno, podle mluvčího katalánské vlády Jordiho Turulla se referenda zúčastnilo přibližně 2,26 miliónu voličů. Pro odtržení regionu od Španělska hlasovala většina, konkrétně 2,02 miliónu Katalánců. [celá zpráva] Celkem mohlo hlasovat více než 5 miliónů lidí.

Referendum bylo zakázáno ústavním soudem a vláda se jej snažila za každou cenu překazit. Turull sdělil, že ve výsledcích tak nejsou započteny hlasovací lístky, které španělská policie během nedělních zásahů zabavila.

Agentura AP uvedla, že během střetů v den referenda utrpělo zranění nejméně 844 civilistů a 33 policistů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám