Hlavní obsah

Karnevalové oslavy v Riu nabírají na síle

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio de Janeiro

Již třiadevadesátý ročník karnevalového šílenství je v plném proudu. Organizátoři očekávají, že do Ria de Janeiro si letos přijede zatančit na 850 000 lidí. Veselí odstartoval 160 kilo vážící král Momo, který kvůli své roli měsíce držel dietu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Téměř milión lidí se mačká v ulicích Ria de JaneiroVideo: Reuters

 
Článek

Král zábavy Momo v pátek symbolicky převzal od starosty Ria de Janeira obrovský klíč od města posetý bílými a zlacenými flitry, aby zpečetil svoji vládu, sám se jako první za zvuku samby oddal krátkému tanečku. [celá zpráva]

Přestože král Momo váží sto šedesát kilogramů, zvládl svůj tanec podle tamních médií na výbornou. Na své vystoupení se prý připravoval dlouhé měsíce předem. Měl upravený jídelníček a shodil deset kilogramů. Zapracovat král ale musel nejen na své fyzičce, i jeho vizáž zlepšily masáže, čištění pleti a pedikúra.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Stošedesátikilový král Momo tančíVideo: Reuters

Karnevalové průvody se budou konat nejen po celém Riu, ale také v dalších městech po celé Brazílii. Největší pozornost však opět přitáhne dvoudenní soutěžní přehlídka špičkových škol samby, která se uskuteční v neděli a v pondělí večer v centru Ria. Na sambodromu předvede své umění celkem třináct špičkových škol samby. Každá z nich za kostýmy, alegorické vozy a další příslušenství utratila dva až pět miliónů dolarů (až 95 miliónů korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Přehlídky škol samby, které jsou vyvrcholením karnevaluVideo: Reuters

„Je to neskutečné. Opravdu to překonalo všechna naše očekávání, je to opravdu něco,“ zhodnotila karneval turistka Marie Sykesová.

I přesto, že přípravy karnevalu provázely stávky policistů, v současné době se situace uklidnila a policisté své protesty za vyšší příjmy ukončili, aby během konání každoroční slavnosti zajistili bezpečnost. Na 850 000 návštěvníků tu tak dohlíží až 50 000 policistů.

Místní úřady také mají v plánu distribuci asi tří miliónů prezervativů, protože pětidenní karnevalové veselí provází i sexuální nevázanost, a tím i nebezpečí nákazy některou z pohlavních chorob včetně AIDS.

Pětidenní akce zaměstnává na 250 000 lidí a do pokladny tamní vlády přináší 640 milionů dolarů (přes 12 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám