Hlavní obsah

Kardinálové si tentokrát dopřávají nebývalý luxus

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

"Ne, to je omyl, tady žádní kardinálové nebydlí," křičí do telefonu recepční ve vatikánském hotelu Casa Santa Marta. Luxusní, dobře skrytý hotel s bronzovou sochou Jana Pavla II. v lobby se podle listu New York Times navzdory jeho ujišťování naplnil kardinály z celého světa.

Článek

Budou v něm bydlet, dokud nevyberou novou hlavu své církve. Po mnoha letech se dočkají luxusu, a to díky Wojtylovi. Místo starého paláce, který sloužil hlavnímu duchovnímu baziliky sv. Petra, jim nechal v roce 1994 postavit za 20 miliónů dolarů špičkový pětipatrový hotel se 107 apartmány a 23 pokoji.

"Zázrak na konkláve: kardinál bude mít vlastní sprchu," napsal loni italský časopis Espresso. Kardinálové budou mít i lékařský tým, mohou kdykoli požádat o zpověď, všude jsou výtahy a klimatizace. Ve Vatikánu se dokonce žertuje, že se jim v hotelu tak zalíbí, že budou prodlužovat volbu co možná nejdéle.

Před tím bydleli ve skromných, středověk připomínajících místnostech, jimž se říkalo kobky. Trpěli v létě 1978, kdy bylo i na Řím brutální léto. Na deset kardinálů včetně Wojtyly připadala jediná koupelna, mnohé sužovaly problémy s dýcháním a srdcem. Kardinál Siri, později janovský arcibiskup, vzpomínal: "Žili jsme v nevyvětratelných celách."

To nebylo nic v porovnání s konkláve v roce 1271, které se protáhlo na tři roky. Aby se vůbec kardinálové dohodli, horliví katolíci k nim nejprve pouštěli jen zásobovače s chlebem a vodou, a pak dokonce nechali odstranit střechu nad hlavou, aby je vystavili slunci i dešti. Nakonec se shodli na Řehoři X. Zlí jazykové tvrdí, že diskrétnost volby se ale letos ocitla v ohrožení: stěny superhotelu jsou prý tak tenké, že lze bez problémů vyslechnout hovor v sousedním pokoji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám