Hlavní obsah

Kanada se dočkala, na její půdu zavítal vévoda William s chotí

Právo, vlp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský princ William (29) a jeho manželka Catherine (29) odcestovali ve čtvrtek na první oficiální cestu do Kanady a USA. Novomanželé stráví v zemi javorového listu devět dní, přičemž v pátek začali hlavní část programu účastí na oslavách Národního dne Kanady. Vévoda a vévodkyně z Cambridge, jak znějí nové šlechtické tituly páru, odletí 8. července do Kalifornie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

William a Kate žertovali s hostiteli při návštěvě KanadyVideo: Reuters

 
Článek

Pohledný pár bude určitě porovnáván s rokem 1983. „Když tehdy Williamův otec princ Charles přicestoval do Kanady s princeznou Dianou, lidé viseli z oken a vylezli i na střechy, aby viděli 21letou ženu, jež se vdala za následníka trůnu,“ připomněl kanadský deník Globe and Mail.

William jede do Kanady potřetí. Poprvé tu byl jako devítiletý a svět obletěly fotografie, jak ho matka líbá na jachtě, protože tím porušila protokol. V roce 1998 si přijel zalyžovat a na ulicích ho doprovázely nadšené výkřiky obdivovatelek.

Naděje na pohádku

„Většina Kanaďanů si naposledy pamatuje Williama jako smutného chlapce, jenž kráčel za matčinou rakví. Teď má pod kontrolou vlastní osud a oženil se s úžasnou dívkou. Přichází naděje, že svět uvidí královskou pohádku,“ všiml si list The Toronto Sun.

Kanadu bude návštěva novomanželů stát v přepočtu 38 miliónů korun. Někteří se domnívají, že jsou to peníze vyhozené do vzduchu. „Rozvinul bych červený koberec pro lidi, kteří mají výjimečné myšlenky a dokázali obdivuhodné věci. Jenže tohle jsou paraziti,“ prohlásil poslanec Amir Khadir.

Bez komorníků

Hosté z Británie si mají podle neoficiálních informací vyrazit na rodeo v Calgary. Ochranáři zvířat se vztekají, protože podle nich nejde o zábavné představení, ale o týrání koní. „Šli byste ve Španělsku na koridu a na Filipínách na kohoutí zápasy?“ ptá se v otevřeném dopise Tony Moore, šéf organizace Boj proti krutému zacházení se zvířaty.

Kdyby však dvojice tuto v Calgary uznávanou tradici vynechala, dalo by se to chápat jako facka městu.

Média oceňují i to, že William a Kate se snaží působit neokázale. „Vévoda a vévodkyně - ach, vzdejme se formálnosti, Will a Kate - přijedou do Kanady bez naškrobených komorníků, sluhů a členů doprovodu. Na rozdíl od prince Charlese, který cestuje s kreslířem, jenž maluje výjevy z jeho návštěv, Will a Kate si berou s sebou jen sedm lidí, polovinu Charlesovy suity,“ napsal deník Calgary Herald.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám