Hlavní obsah

Kajakář pořídil úžasné záběry 15metrové velryby z bezprostřední blízkosti

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Redondo Beach

Rick Coleman si počátkem října vyrazil s manželkou v kajaku na moře. Když pluli směrem od pláží města Redondo Beach v Kalifornii, v těsné blízkosti jejich lodi se náhle objevila velryba. Díky kameře pořídil Coleman z tohoto setkání jedinečné amatérské záběry.

Článek

V průběhu září si Coleman koupil malou videokameru, kterou si připevnil na helmu. Již po třech týdnech se mu ale tato nemalá investice vyplatila. Když se totiž tváří v tvář setkal s 15metrovým plejtvákem obrovským, mohl to náležitě zdokumentovat.

„Ocitl se tak blízko. Bylo to nesmírně vzrušující a srdce mi bušilo jak o závod,“ řekl televizi CBS 8 Coleman.

Zkušený potápěč se pod tíhou okamžiku navíc vrhl pod vodní hladinu, aby pořídil ještě lepší záběry. Jeho žena v tu chvíli jen netrpělivě čekala nahoře.

„Ploutev se přiblížila a já se začala o Ricka obávat. Nekřičela jsem, jen mi hlavou probíhaly myšlenky, že je můj muž někde tam dole a nepochybně se mu něco stalo,“ popsala své čekání Susan. Její manžel však velrybu nevystrašil a svůj podmořský zážitek navíc popsal jako uklidňující.

Verlyby se nesmí rušit

V komentářích k videu se mimo jiné objevily obavy, že Coleman svým činem porušil směrnice, které by měli dodržovat všichni pozorovatelé velryb. Podle zákona o ochraně savců z roku 1972 je totiž jakékoli narušování běžné aktivity velryb považováno za obtěžování.

Coleman však v televizi CBS 8 veřejně prohlásil, že jeho chování podmořské savce nijak nerozrušilo. Velryby prý ve vodách nedaleko kalifornského města Redondo Beach, kam se stahují za potravou, přijaly surfaře a kajakáře za součást přirozeného prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám