Hlavní obsah

Kafkovy dopisy nabízejí ve Vídni, Mussoliniho dopisy se ztratily

– RAKOUSKO/ITÁLIE

Celkem sedm dosud nezveřejněných dopisů slavného pražského spisovatele Franze Kafky je nabízeno k prodeji ve Vídni. Dopisy pocházejí z pozůstalosti Kafkova "posledního přítele", maďarského lékaře a literáta Roberta Klopstocka.

Foto: archiv, Novinky

Spisovatel Franz Kafka.

Článek

Klopstockova písemná pozůstalost obsahuje celkem 15 dopisů od Kafky, z nichž některé publikovány už byly a dále lékařovu korespondenci s Thomasem Mannem a Albertem Einsteinem. Vyvolávací cena celého souboru je 1,2 miliónu eur, řekl Hugo Wetscherek z vídeňského antikvariátu, který prodej organizuje.

Korespondence pochází podle Wetschereka z posledních čtyř let Kafkova života a osvětluje jeho vztah ke Klopstockovi a jeho životní družce Doře Diamantové. Kafka zemřel 3. června 1924 v sanatoriu Kierling u Vídně, Klopstock po celkem úspěšné kariéře lékaře a výzkumníka podlehl v roce 1972 v New Yorku tuberkulóze plic.

Mussoliniho dopisy milence se záhadně ztratily

Dopisy, které v roce 1937 napsal italský diktátor Benito Mussolini své milence Claře Petaciové a které byly uloženy v italském státním archívu se záhadně ztratili.

Informovala o tom italská média. Na ztrátu přišli pracovníci archívu při běžné kontrole v polovině minulého roku. Ředitel archivu Maurizio Fallace ihned nařídil 170 zaměstnancům, aby prohlédli každý koutek. V instituci je však uloženo 100 kilometrů různých dokumentů, připomněl list Corriere della Sera.

K archivu Mussoliniho milenky, v nichž je řada dokumentů a korespondence z let 1932 až 1945, měl údajně přístup jen ředitel a hrstka jeho spolupracovníků, uvedl list La Republicca. Archiv Petaciové se těší ochraně jako státní tajemství a nahlížet do něho mohli pouze historici, kteří si opatřili zvláštní povolení. Volně přístupný by měl být až po uplynutí sedmdesáti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám