Hlavní obsah

Kachnice při námluvách napodobila lidskou řeč, o něžná slova nešlo

Novinky, Martin Vlk

Podle nové studie dokážou kachnice laločnaté napodobovat lidský hlas. Dokazuje to nahrávka ptáka jménem Ripper z australské přírodní rezervace Tidbinbilla nedaleko Canberry, jenž při námluvách neustále opakoval jednu větu, kterou se pravděpodobně naučil od tamního zaměstnance. A o něžná slova přitom rozhodně nešlo.

Foto: Profimedia.cz

Samec kachnice laločnaté, ilustrační foto

Článek

„You bloody fool” (ty zatracený blázne), opakuje samec kachnice na nahrávce, která je prvním vědecky podloženým důkazem tohoto druhu. Pořízena byla už v roce 1987 ornitologem Peterem J. Fullagarem, vědecký základ jí dal ale až nyní nizozemský profesor Carel ten Cate.

Studie byla zveřejněna v pondělí v akademickém žurnálu Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences.

Ripper v nahrávce mimo jiné napodobuje také otevírání a zavírání dveří voliéry, v níž se nacházel několik týdnů po narození. Nahrávky byly pořízeny během námluv, napodobování lidského hlasu a jiných zvuků tehdy čtyřletý Ripper podle autora studie doprovázel fyzickými pohyby, jako je například cákání vodou.

Carel ten Cate serveru CNN přiznal, že posledním slovem v nahrávce může být buď „fool” (hlupák) či „food” (jídlo). „Záleží na uchu posluchače,” uvedl s tím, že větu se pták s největší pravděpodobností naučil od jednoho ze zaměstnanců přírodní rezervace.

„Existuje mnoho druhů kachen a hus, které jsou chovány v zajetí, ale neexistují žádné zprávy o tom, že by vykazovaly schopnost napodobovat lidský hlas. Je proto zcela výjimečné narazit na druh, který tuto schopnost zjevně má,” řekl Cate.

Reklama

Výběr článků

Načítám