Hlavní obsah

Kabelka s diamanty od Cartiera stála na internetu dolar. Vynesla téměř 150 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá žena ze Severní Karolíny si přišla na značné peníze, když na internetu za dolar koupila starou kabelku v přepočtu za zhruba 25 korun. Později se ukázalo, že ji ve dvacátých letech vyrobili u Cartiera, takže ji zdobily drahé kameny včetně diamantů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Devětadvacetiletá Chandler Westová z města Charlotte narazila na vzácnou kabelku na internetové aukci již koncem roku 2021, když hledala nějaké nové kousky do svého obchodu s vintage oblečením. Fotka kabelky byla nekvalitní a nikdo na ni nepřihazoval, tak zkusila dolar. A ono to vyšlo.

Když jí kabelka dorazila, hodila ji na hromadu s dalšími věcmi, které měla doma takříkajíc do zásoby a málem na ni zapomněla. Na konci loňského roku se k ní vrátila a začala zkoumat, o co vlastně jde. Ve specializované facebookové skupině zjistila, že takové kabelky dělal ve dvacátých letech Cartier. Ale i když na sponě objevila logo výrobce, stále nevěřila, že by doma měla takový poklad.

Její další cesta vedla ke klenotníkovi, který potvrdil, že kromě modrých kamenů lapis lazuli jsou skutečně pravé i diamanty, ale nedokázal posoudit cenu a vzácnost samotné kabelky. Tu stanovili až v aukční síni, kde ji odhadli na tři až čtyři tisíce dolarů, uvedl web Daily Mail.

Chandler chvíli zvažovala, zda kabelku neprodá ve svém obchodě, ale nakonec došla k závěru, že více peněz za ni získá v aukci. Ta se konala letos v únoru a konečná cena činila 7500 dolarů (166 tisíc korun). Kupující za ni ovšem včetně poplatků musel dát 9500 dolarů (210 tisíc korun), zatímco Chandler si po zaplacení provize nakonec odnesla 6600 dolarů (zhruba 146 tisíc korun).

Miliardář prodal v aukci luxusní kabelky za téměř 71 milionů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám