Hlavní obsah

Jihokorejský prezident netrefil do Downing Street 10, nepomohl ani červený koberec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korejský prezident Jun Sok-jol zavítal minulou středu do Velké Británie na třídenní oficiální státní návštěvu, při níž měl na programu také návštěvu ministerského předsedy Rishiho Sunaka. Do tradičního sídla britských premiérů však napoprvé netrefil.

Jihokorejský prezident minul dveře do Downing Street 10.Video: AP

 
Článek

Downing Street 10 patří mezi ty naprosto nejznámější adresy na světě, ale jihokorejský prezident Jun Sok-jol měl s jejím nalezením drobné potíže. Když totiž přicházel kolem nastoupených fotografů a televizních štábů, tradiční sídlo britských premiérů označované také jako Číslo 10 minul a vykračoval si ulicí dále.

Nedbal ani červeného koberce před vchodem a na správnou adresu se vrátil až po upozornění. Pravděpodobně tak způsobil jisté rozpaky i u britského ministerského předsedy Rishiho Sunaka, jenž uvnitř společně s manželkou čekal na správný okamžik, kdy významnému hostovi otevřít dveře.

Podle agentury AP měl Jun Sok-jol v Downing Street 10 s Rishim Sunakem probírat spolupráci v obchodu a technologiích, ale také hovořili o tématech souvisejících s obranou. V jednání tak je nová obchodní dohoda a cílem obranné spolupráce by měl být mimo jiné lepší dohled nad pašováním nebo prosazování sankcí OSN vůči Severní Koreji s ohledem na její vývoj jaderných zbraní.

Britská média také připomínají, že Velká Británie vede rozhovory s mimoevropskými zeměmi ve zvýšené míře poté, co na začátku roku 2020 vystoupila z Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám