Hlavní obsah

Jihoafričan si navzdory zákonu i zdravému rozumu šel zaplavat s velrybami

Novinky, tcs

Šokující pohled se naskytl turistům pozorujícím velryby u pobřežních vod Jihoafrické republiky. Mezi kroužící kytovce bez rozpaků připlaval muž a snažil se velryb dotýkat. Oba mořští tvorové naštěstí troufalce ignorovali a po chvíli odpluli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jihoafričan si navzdory zákonu i zdravému rozumu šel zaplavat s velrybamiVideo: AP

 
Článek

Celou událost natočil před dvěma týdny sedmačtyřicetiletý Graeme Grant z Kapského Města, který pracuje jako průvodce během výletů za velrybami. „Spatřil jsem čtyři keporkaky uprostřed zátoky. Dvě zvířata se oddělila a přiblížila se ke břehu,“ vylíčil Grant agentuře Caters TV.

Dva keporkaci si hráli, honili se kolem útesů a neustále kolem sebe kroužili. „Náhle jsme viděli muže ve vodě. Nemohli jsme uvěřit, že se jich snaží dotknout,“ sdělil Grant, který pak už jen sledoval, jak si muž mnohonásobně větší velryby poplácává.

„Stačilo, aby mávli ploutví a zaplácli by ho jako mouchu,“ dodal Grant. Kromě toho, že je takové chování mimořádně nebezpečné a hloupé, je rovněž ilegální. Podle jihoafrického zákona na ochranu mořských savců není možné velryby jakkoli obtěžovat, byť by pro ně člověk neznamenal žádnou hrozbu.

Nakonec celá událost dopadla dobře. Velryby bláznivého člověka několikrát obkroužily a nakonec odpluly. „Schvalovat tohle chování opravdu nemůžu, nesnáším, když velryby někdo obtěžuje. Nicméně bylo úžasné, jak klidně na člověka reagují,“ uzavřel Grant. Zda se celou situací budou zabývat jihoafrické úřady, není známo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám