Hlavní obsah

Jeho ruce jsou rychlejší než vaše oči. Takto vypadá nejrychlejší složení Rubikovy kostky v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američan s korejskými kořeny Max Park stanovil nový rekord ve skládání Rubikovy kostky v rozměrech 3×3×3. 21letý mladík, který se potýká s autismem, drží rychlostní rekordy ve skládání v téměř všech rozměrech slavné kostky.

Foto: Karmann Daniel, ČTK

Ernö Rubik

Článek

Po dobu více jak čtyř let držel světový rekord v rychlosti skládání Rubikovy kostky 3×3×3 Číňan Jü-šeng Tu. Čas 3,47 sekundy se zdál už být téměř nepřekonatelným. To platilo do 11. června, kdy ho překonal Max Park s časem 3,13 sekund.

Max Park je Američan s korejskými kořeny, 21letý mladík se potýká s autismem a řešení Rubikovy kostky je součástí jeho terapie. Nutno říci, že velmi úspěšnou, protože Park drží rekordy v rychlostním skládání všech rozměrů kostky kromě té nejmenší, tedy 2×2×2.

Dokument na Netflixu

„Byly doby, kdy si Max nebyl schopný otevřít ani lahev s vodou, ale už tehdy měl zájem o kostku,“ vypráví pro CNN jeho rodiče. Už v deseti letech ale Park vítězil proti univerzitním studentům z Kalifornie a Massachusetts.

O Parkovi dokonce vznikl v roce 2020 dokument na Netflixu, který nese název The Speed Cubers. Už v těch dobách vítězil a stanovoval rekordy. Ty však postupem času ještě vylepšuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám