Hlavní obsah

Jedna ku miliardě. Kulaté vajíčko z australského supermarketu má cenu přes 20 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australská novinářka Jacqueline Felgateová na sociálních sítích sdílela video se vzácným kulatým vajíčkem. Nacházelo se mezi standardními vejci v krabici, kterou si jedna z jejích sledujících přinesla ze supermarketu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Téměř dokonale kulaté vajíčko bylo v jednom balení v supermarketu v centrální oblasti australského města Melbourne a Jacqueline ihned začala pátrat na internetu. Zjistila, že podobné vajíčko vznikne s pravděpodobností jedna ku miliardě a poslední takový kousek se prodal v přepočtu za zhruba 21 tisíc korun.

Odborníci ovšem uvádějí, že pravděpodobnost snesení kulatého vejce bude ještě o něco nižší, může to být až jedna ku 1,25 miliardy. I s přihlédnutím k tomu se tak dá předpokládat, že cena melbournského vajíčka bude při potenciálním prodeji ještě vyšší.

Kupovat si vejce do sbírky se může vzhledem k jeho biologické povaze zdát jako nesmysl, ale existují odborné postupy, jak „živé“ vejce zakonzervovat. Ostatně díky nim si můžeme různá vzácná vejce prohlédnout například v muzeích nebo vědeckých sbírkách.

Není až tak vzácné

Ačkoliv se pravděpodobnost výskytu kulatého vejce jeví jako naprosto mizivá, z jistého úhlu pohledu nejde o zase až tak neobvyklý jev. Například server Sentient Media v článku z loňského října uvádí, že ve Spojených státech se v roce 2019 vyprodukovalo 113,25 miliardy vajec, což představuje denní produkci na úrovni 31 milionů kusů. A ještě mnohem vyšší čísla pocházejí z Číny: 661,79 miliardy vajec za rok, tedy kolem 181 milionů denně.

Vejce vyprodukovaná na celém světě je podle autorů textu těžké spočítat, a tak se vychází z jejich udávané hmotnosti. Při průměrné hmotnosti jednoho vajíčka kolem 50 gramů to vychází na 1,59 bilionu vajec ročně, a tedy 4,36 miliardy denně.

Z toho tak vyplývá, že ve vašem supermarketu na kulaté vajíčko velmi pravděpodobně nikdy v životě nenarazíte, ale ve skutečnosti slepice na celém světě snesou každý den přibližně čtyři takové mimořádné kousky.

Pašoval vejce, prozradilo ho pípání

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám