Hlavní obsah

Jedinečný diamant se vydražil pouze za 452 milionů, jeden rekord přesto padl

Dost možná výhodnou koupi udělal nejmenovaný obchodník ze Severní Ameriky. Tomu se podařilo získat v aukci bílý diamant s přezdívkou „The Rock“, za který ve švýcarské Ženevě zaplatil 18,6 milionu franků (452 milionů korun). Očekávaná hodnota byla přitom zhruba o čtvrt miliardy korun vyšší. Kámen však pokořil jiný rekord - nejvyšší cenu za jeden karát ve své kategorii. Celá aukce trvala jen několik minut.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bílý diamant zvaný The Rock se vydražil v přepočtu za 452 milionů korunVideo: Reuters

 
Článek

Původně se předpokládalo, že by se diamant mohl prodat až za 30 milionů švýcarských franků (729 milionů korun). Výsledná částka včetně provize pro komisaře je 21,7 milionu švýcarských franků (526 milionů korun).

Kupující je ze Severní Ameriky, přál si zůstat v anonymitě. Dražbu The Rocku měl na starosti Rahul Kadakia ze síně Christie's a výsledek ho nezklamal.

Kámen stanovil „novou rekordní cenu za karát diamantu barvy G“. Stupnice pro barevné odstíny bílých diamantů je od D do Z, D jsou naprosto bezbarvé, G je čtvrtá nejlepší možná hodnota.

Obraz Toyen se prodal za 28,5 milionu, Havlova malba koně za tři miliony

Kultura

„Je to skutečně výjimečný diamant hruškovitého tvaru a je dokonale symetrický,“ řekl agentuře AFP před prodejem Max Fawcett, vedoucí oddělení šperků Christie's v Ženevě.

Podle Fawcetta existuje jen „hrstka“ diamantů této kvality. The Rock měří 3,1 centimetru na šířku a 5,4 centimetru na délku a váží 61,3 gramu. Byl vytěžen z dolu v Jihoafrické republice po roce 2000 a později prodán v aukční síni Christie's soukromému sběrateli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám