Hlavní obsah

Je na pokraji vyhubení, přesto tasmánskému čertovi svitla naděje na přežití

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gloucester

Ďábel medvědovitý neboli tasmánský čert se řadí mezi ohrožené druhy. Mizí ze světa závratnou rychlostí, a tak hrozí, že zůstane v paměti lidí pouze jako populární animovaná postavička. Díky chovné stanici Devil Ark v Austrálii tomuto největšímu dravému vačnatci ovšem svitla naděje na přežití. Za poslední rok se tam totiž narodilo 40 mláďat.

BEZ KOMENTÁŘE: V Austrálii se letos narodilo 40 tasmánských čertíků

 
Článek

Ačkoli nemají tasmánští čerti kromě člověka mnoho nepřátel, jejich populace neustále klesá. V jejich rodné Tasmánii je totiž ohrožuje rakovina tlamy. Toto smrtelné nádorové onemocnění je vysoce nakažlivé a postižení jedinci nakonec umírají vyhladověním, zpravidla do šesti měsíců od propuknutí choroby.

„Populace divokých čertů je postižena nakažlivou chorobou. Jejich počet tak z původního čtvrt miliónu klesl na pouhých 25 000. S takovými čísly se zdá, že jejich vymření je nevyhnutelné,“ uvedl pro agenturu Reuters ošetřovatel Andrew Pottage.

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila tasmánského čerta z těsné blízkostiVideo: video.news.com.au

Stanice Devil Ark byla založena v parku Barrington Tops v Novém Jižním Walesu, kde je obdobné klima jako v Tasmánii, s cílem tento živočišný druh před vymřením uchránit. Vychovává proto novou generaci čertů, kterou plánuje vypustit zpět do přirozeného prostředí, jakmile choroba odezní.

Letos se narodilo o 14 mláďat víc

Tasmánští čerti, které mylně provází pověst extrémně zuřivých zvířat, žijí v chovném parku v malých výbězích připomínajících jejich přirozené prostředí. Ošetřovatelé se navíc snaží omezit s nimi kontakt na minimum, aby si ďáblové medvědovití na lidskou péči příliš nezvykli.

Snahy na udržení druhu se začínají chovné stanici vyplácet. Druhá rozmnožovací sezóna je podstatně úspěšnější než ta první, kdy se narodilo pouze 26 mláďat. Nezbývá než doufat, že se podaří tasmánské čerty zachránit. Bohužel ale nestačí jen vychovávat mláďata, musí se chránit i jejich přirozené prostředí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám