Hlavní obsah

Byl natočen vzácný tasmánský čert, druh na pokraji vyhynutí

– Tarkine
Novinky, her

Australští vědci bijí na poplach, dalšímu zvířecímu druhu hrozí vyhynutí. Ďáblovi medvědovitému (známému také jako tasmánský čert) přibyl další existenční problém. Jsou jím tři nově navržené doly v poslední oblasti, kde se "čerti" volně vyskytují.

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila tasmánského čerta z těsné blízkostiVideo: video.news.com.au

 
Článek

Doly, které by mohly vzniknout na severozápadě divoké přírodní oblasti Tarkine, by měly podle Hamishe McCalluma, bývalého hlavního vědce programu na záchranu těchto tvorů, katastrofální dopad.

Již tak ohrožený druh by totiž takto razantní zásah do svého přirozeného prostředí nemusel zvládnout. Proto se vědci zabývající se problematikou tasmánských čertů snaží, aby se tři doly v oblasti Tarkine nerealizovaly.

Tasmánský čert se dříve objevoval na celém území Austrálie, dnes se však vyskytuje už jen na ostrově Tasmánie, patřící právě k Austrálii. Na seznamu ohrožených druhů je od roku 2008 a to hlavně díky zásahu člověka.

Místní lidé jej považovali za škůdce, který zabíjí domácí zvířata, proto byl až do poloviny 20. století, než se dostal pod ochranu vlády, huben. Existenci "čertů" navíc silně decimuje rakovina.

Své jméno si tento samotářský tvor vysloužil díky hlasitému a dravému příjmu potravy. Má také pověst extrémně zuřivého zvířete. Podle odborníků však neoprávněně.

Reklama

Výběr článků

Načítám