Hlavní obsah

Japonka se ve 116 letech stala nejstarším žijícím člověkem

Narodila se v době, kdy František Křižík vybudoval první elektrifikovanou železnici v Rakousku-Uhersku a dva roky předtím, než její země porazila ruské loďstvo u Cušimy v roce 1905. Nyní si Japonka Kane Tanakaová splnila svůj zřejmě poslední sen, stala se nejstarším žijícím člověkem na světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonka Tanakaová byla prohlášena nejstarším žijícím člověkemVideo: Reuters

 
Článek

Oficiální zástupci Guinnessovy knihy rekordů Tanakaovou o zápisu informovali v sobotu v pečovatelském domě ve Fukuoce, kde dáma žije. Oslavy se zúčastnili i její příbuzní a starosta.

Paní Tanakaová se narodila 2. ledna 1903 jako předposlední z osmi sourozenců. V 19 letech se provdala za Hideo Tanakau. Měli čtyři vlastní a jedno adoptované dítě.

Před ní byla nejstarším člověkem Čijó Mijaková rovněž z Japonska. Zemřela loni v červenci ve věku 117 let.

Japonci dominují seznamu nejstarších lidí

Japonci jsou známi dlouhověkostí a dominují seznamu nejstarších lidí světa, napsala agentura AP. I když i mezi Japonci přibývá vlivem změn jídelníčku obézních lidí, stále je jich spíš méně. V japonské kuchyni převládají ryby, rýže, zelenina a další nízkotučné potraviny.

V zemi se pěstuje úcta ke stáří, lidé si zachovávají aktivitu a cítí se být užiteční, i když překročí osmdesátku.

Tanakaová je sice momentálně nejstarším člověkem světa, ale má-li se stát vůbec nejstarší kdy žijící osobou, musí překonat Francouzku Jeanne Calmentovou, která se dožila 122 let. O jejím skutečném věku však panují pochybnosti, které nyní oživili dva ruští vědci.

To, kdo je nyní nejstarším mužem planety, personál Guinnessovy knihy rekordů zjišťuje. Do ledna jím byl Japonec Masazo Nonaka z ostrova Hokkaidó, ale zemřel v lednu ve věku 113 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám