Hlavní obsah

Japonec omylem hodil do skartovačky bankovku. Jeho syn ji tři týdny skládal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý Japonec strávil tři týdny skládáním bankovky, kterou jeho otec omylem hodil do skartovačky. Výsledek ani zdaleka nebyl dokonalý, ale nakonec se podařilo splnit hlavní a jediný cíl: poslepovaný trhanec v bance vyměnit za novou bankovku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Chlapec, jenž na sociální síti X vystupuje pod jménem Tomo, se pochlubil velmi netradičním a zejména značně náročným počinem, když tři týdny skládal bankovku v hodnotě 10 tisíc jenů, na níž neúprosně zaúřadovala skartovačka a roztrhala ji na stovky malých kousků.

Samotný Tomo v tom však byl zcela nevinně, protože původcem všeho byl jeho otec. Ten totiž skartoval starou obálku, aniž by si vzpomněl, že do ní před několika měsíci uložil peníze. Ale když na svou chybu přišel, rozhodl se to pojmout jako žertovný projekt pro svého synka. Donesl tedy hromadu papírových útržků z celé skartovačky domů a Tomovi nabídl, že pokud se mu podaří bankovku znovu poskládat, tak si ji může nechat a vyměnit v bance za novou.

Jako Popelčini holubi

Mladík se do práce pustil již zhruba v polovině února, přičemž v první fázi musel najít všechny kousky zničené bankovky. Již to samo o sobě byl velice náročný úkol, s nímž by si pravděpodobně neporadili ani Popelčini holubi. Některé části bankovky jsou totiž světlé, a tak bylo snadné je zaměnit za útržky běžného papíru, kterých byla skartovačka plná.

Najít všechny části se tedy nakonec nepodařilo, a byl by to naprostý zázrak, ale přesto Tomo dokázal identifikovat dost útržků, aby z nich s využitím jiné bankovky pod průhlednou fólií jako vzoru mohl za přibližně další tři týdny poskládat něco, co se původní bankovce alespoň náznakem podobalo.

A více ani nebylo potřeba. Japonská centrální banka je totiž pří výměně bankovek značně benevolentní, a tak stačí mít jen dvě její pětiny, aby člověk dostal zpátky polovinu její hodnoty. A pokud se podaří dát dohromady více než dvě třetiny, vyplatí banka celou částku. Všechny kousky také musejí pocházet ze stejné bankovky a musí být čitelné její číslo.

Dostal zpátky novou

Podle fotek byla dvoutřetinová hranice překonána asi jen dost těsně, ale zároveň se podařilo splnit i všechny další podmínky. Tomo sice popsal, že v bance jeho dílo zkoumali opravdu dlouho, ale nakonec přece jen odešel s úplně novou desetitisícovou bankovkou.

A radost mu nezkazili ani internetoví diskutéři, kteří se nezřídka vyjadřovali v tom smyslu, že vzhledem k času, který tomu bylo potřeba věnovat, se výsledná odměna vůbec nevyplatila. A že takové utrpení s hledáním a skládáním by dobrovolně nepodstoupili ani za desetinásobnou odměnu.

Nakvašení pesimisté vítáni. Hospoda v Tokiu vznikla pro zákazníky s negativními emocemi

Koktejl

Výběr článků

Načítám