Hlavní obsah

Japonci chtějí vystopovat sněžného muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Japonská výprava vybavená kamerami vyráží do Himalájí, kde chce pod vedením amatérského zoologa vystopovat sněžného muže. Sedm horolezců stráví šest týdnů v Nepálu a pokusí se získat fotografie legendárního tvora na jedné ze sedmi nejvyšších hor světa.

Foto: archiv Hotel Zámeček
Článek

Pro vůdce výpravy Jošiteru Takahašiho, pro kterého je horolezectví jen koníčkem, to bude již druhá expedice za sněžným mužem. Říká, že při předchozí výpravě v roce 1994 našel stopy jakoby lidských nohou "poměrně velkého zvířete" v jeskyni Dhaulagiri.

"Chci zjistit, čí jsou ty stopy. Rozhodně je ale nezanechal medvěd," říká Takahaši. Věří, že se jedná o nějaký druh primáta a chce ho zachytit na některou z 15 kamer, které se automaticky zapnou při aktivaci infračervených senzorů.

Takahaši označuje výpravu, která nemá žádnou podporu od japonské akademické obce, za "bandu horolezců". Všichni totiž viděli neobvyklé stopy nohou v okolí Dhaulagiri při svém posledním výstupu. "Nemyslím si, že by to byla záhada. Yetti existuje, já chci pouze zjistit, jaký je to druh zvířete," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám