Hlavní obsah

Jako bychom byli uvnitř ohňostroje, popsal havárii balónu jeden z pasažérů

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bozeat

Výlet horkovzdušným balónem se pro skupinku tří přátel z Velké Británie proměnil v horor. Místo toho, aby hladce přistáli, vítr je odhodil přímo na dráty elektrického vedení. Ačkoli všude létaly jiskry a proutěný koš dokonce zachvátily plameny, jako zázrakem se jim nic nestalo. Ve výšce 15 metrů ale museli čekat pět hodin, než je záchranáři vyprostili.

Tři lidé se zasekli v horkovzdušném balónu 15 metrů nad zemí Video: 7 news

 
Článek

Balón pilotoval teprve 18letý Adam Griffith, jehož 42letý otec Martin Griffiths ho sledoval z dalšího balónu. Asi 16 kilometrů po startu ale Adamův balón nabral nečekaný směr a narazil do drátů vysokého napětí.

„Přistál jsem na poli o kus dál, když jsem uslyšel hlasitou ránu. Myslel jsem, že je Adam mrtvý. Balón byl zamotaný v drátech a koš hořel,“ popsal pro deník Daily Mail 42letý Griffiths hrozivý okamžik, kdy myslel, že přijde o syna.

Samé jiskry a plameny

Adam však plameny uhasil hasicím přístrojem, zatímco se 52letý Colin Giggle a ještě 16letá dívka, jejíž jméno nebylo zveřejněno, tísnili na dně koše. I přesto pilot prozradil, že v tu chvíli nebyl připraven jednat s chladnou hlavou jako při tréninku bezpečnosti létání.

„Zpanikařil jsem, když jsme trefili dráty. Ozvala se rána a poté jsem si všiml ohně v koši. Mám to celé trochu rozmazané, bylo to ale opravdu děsivé,“ uvedl Adam.

„Bylo to jako být uvnitř ohňostroje. Všude byly spousty jisker. V podobných případech lidé umírají. My ale měli ohromné štěstí, že jsme odešli z místa nehody po svých,“ popsal hrozivou zkušenost Giggle.

Náročná záchrana trvala pět hodin

Nehoda byla nahlášená kolem šesté odpoledne. Na místo v blízkosti vesnice Bozeat okamžitě dorazily jednotky hasičů a záchranářů z Northampronshiru. Záchranné práce ale mohly začít až poté, co se pracovníci dodavatele elektřiny ujistili, že dráty nejsou pod proudem. Pak přišel na řadu tým specialistů na práci ve výškách.

Po pěti hodinách, které si "trosečníci" krátili slovními hrami, bylo po všem. Nikomu se naštěstí nic nestalo, jen Giggle utrpěl lehké popáleniny ramene. Mnohem hůř ovšem dopadl balón v hodnotě 25 000 liber (736 000 korun), který je už nadále nepoužitelný.

Návrat do balónu

Příčina nehody se nyní vyšetřuje, Martin Griffiths však věří, že ji způsobila náhlá změna směru větru. Tak jako tak má už nyní Adam jasno, že s létáním nepřestane.

„Od létání v balónu mě to neodradí. Mám to v sobě zakořeněné už od dob, kdy jsem byl batole,“ dodal na závěr Adam.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám