Hlavní obsah

Jak loví krakatice? Unikátní záběry ukazují poprvé predátora v akci

Krakatice obrovská je tvor dosud obestřený tajemstvím. Vždyť vůbec první snímky tohoto živočicha se podařilo zachytit až v roce 2004. První video dokonce o osm let později. Ale poznání jde dopředu, podařilo se získat snímky, které ukazují krakatici přímo při lovu. A že lovec je to znamenitý!

Foto: Reuters

Krakatice mohou dorůstat impozantních rozměrů. Ilustrační foto.

Článek

Záznam lovící krakatice se datuje rokem 2019, ale teprve nyní vědci dokončili analýzu snímků a došlo k jejich zveřejnění pro širokou veřejnost. Video se podařilo natočit španělskému vědeckému týmu pod vedením Nathana Robinsona z Oceánografické nadace.

Vědci sestrojili k pozorování krakatic robotickou ponorku vybavenou speciální kamerou. Aby k sobě impozantního hlavonožce přilákali, musela návnada světélkovat. Vyzkoušeli hned několik typů návnad. Od hlubokomořských živočichů až po falešnou medúzu, vybavenou umělou bioluminiscencí, jakou vyzařuje medúza atolla (Atolla wyvillei).

Aktivní lovec

Ponorku s návnadami začali badatelé v roce 2014 spouštět do hloubky 557 až 950 metrů v Mexickém zálivu poblíž Baham. Úspěch zaznamenali až v roce 2019, kdy se mládě krakatice s hlavou velkou 1,7 metru pustilo za kořistí.

Snubní prsten ztracený v moři našli navlečený na rybě

Koktejl

K překvapení vědců je krakatice aktivním lovcem. Dříve se předpokládalo, že tento hlavonožec číhá na kořist. Video však ukázalo, že krakatice svou kořist aktivně pronásleduje.

Záhadný tvor

Krakatice obrovská dorůstá více než deseti metrů. Největší jedinec, změřený a zvážený v roce 1879, byl dlouhý 17,37 metru a vážil 907 kilogramů. Krakatice má také (spolu s kalmarem Hamiltonovým) největší oko v živočišné říši. Jeho průměr měří přes třicet centimetrů, je tedy veliké podobně jako lidská hlava.

Kajakář vylovil na pádle jednu z nejjedovatějších ryb na světě

Koktejl

O životě tohoto tvora se ví málo. Tušíme jen, že žije v temných hloubkách od 200 do 1200 metrů a živí se hlubomořskými rybami nebo různými druhy olihní a jinými hlavonožci. Nyní se zdá, že se jedná o aktivního lovce.

Reklama

Výběr článků

Načítám