Hlavní obsah

Jadernou elektrárnu zlikvidovali unikátní metodou kladiva a nůžek

Novinky, pal

Demolice v německém stylu. Žádné červené tlačítko, žádný výbuch, který se rozezní do dalekého okolí. Místo toho němečtí inženýři použili při bourání chladicí věže jaderné elektrárny unikátní robotickou metodu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chladící věž elektrárny byla zbourána unikátní metodou bez použití výbušninVideo: Reuters

 
Článek

Minulý pátek v Německu zbořili chladicí věž jaderné elektrárny Muelheim-Kaerlich nedaleko Koblence na břehu řeky Rýn. Elektrárna byla v provozu pouhých 13 měsíců, odstavená byla již více jak 30 let.

Společnost, která elektrárnu provozovala, uvedla v písemném prohlášení, že v létě 2002 byly u elektrárny odstraněny poslední palivové články a 99 procent radioaktivního materiálu.

I přesto bourání věže probíhalo za přísných bezpečnostních podmínek a s novátorským řešením. Inženýři totiž nedostali od místních úřadů povolení k tomu, aby mohli budovu odpálit pomocí výbušnin, takže si museli pomoci roboty.

Světová premiéra metody na jaderné elektrárně

Věž byla podepřena 36 sloupy ve tvaru V. Tým expertů použil obří robotické „kladivo“ k oslabení některých sloupů, a pak high-tech „nůžky“, které sloupy a vnější plášť prořezaly, dokud se věž nezhroutila jako domeček z karet.

„Bylo to poprvé, kdy byla tato demoliční metoda na světě použita při bourání jaderné elektrárny,“ uvedl pro The Telegraph projektový manažer demolice Olaf Day a dodal, že celý proces „kladiva a nůžek“ trval necelé čtyři hodiny.

Další výhodou této demoliční metody je, že narozdíl od použití výbušnin tento způsob demolice produkuje mnohem méně prachu po okolí.

Demolice je součástí velkolepého německého plánu opustit jadernou energii do roku 2022. K němu Německo přistoupilo v reakci na katastrofu ve Fukušimě v Japonsku v roce 2011. Z důvodu ochrany klimatu se také chce Německo do 19 let zbavit veškerých spalovacích elektráren.

Reklama

Výběr článků

Načítám