Hlavní obsah

J. K. Rowlingová prodává židli, na které se zrodil Harry Potter

– Londýn

Na internetové aukční síni eBay se draží židle, ve které tehdy chudá J. K. Rowlingová napsala první dvě knihy o Harrym Potterovi.

Článek

Kámen mudrců a Tajemnou komnatu napsala Rowlingová v bytě pro sociálně slabé, tedy v době, kdy se sama starala o své dítě, žila na podpoře a zápasila s depresí. Spisovatelka židli popsala slogany jako "Harryho Pottera jsem napsala na této židli".

Podle agentury Ananova Rowlingová židli původně věnovala do charitativní aukce. Tehdy, v roce 2002, se prodala za 15 000 liber (bezmála půl miliónu korun). Nyní se draží znovu a dvacet procent z výtěžku aukce půjde na konto charitativní organizace, která posílá knihy dětem v chudých zemích.

Nostalgická strana mne samé se s židlí těžko loučí, ale moje pozadí se spíš raduje.
J. K. Rowlingová, spisovatelka

Matthew Ford, který prodej organizuje, řekl: "Je to židle, která by se dala koupit v bazaru za pár pětek, ale z historického hlediska je velmi důležité - je to jeden z nejvzácnějších a nejzajímavějších předmětů spjatých s Harrym Potterem, které bude kdy možno koupit. Pro fanouška Harryho Pottera je to fantastická věc. Kdo si ji koupí, koupí si kus literárních dějin."

Autenticitu židle dokládá i dopis J. K. Rowlingové určený budoucímu majiteli, kde spisovatelka vysvětluje, že jde o jednu ze čtyř kuchyňských židlí, které dostala v roce 1995. Dopis končí slovy: "Nostalgická strana mne samé se s židlí těžko loučí, ale moje pozadí se spíš raduje."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám