Hlavní obsah

Iva Janžurová by mohla být švadlenou

Novinky, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Touze být herečkou propadla Iva Janžurová už jako malá holka. "Ale já bych asi milovala stejně náruživě i jiná povolání. Vrhám se vášnivě do různých činností, víc než je zdrávo. Například šití, to je činnost, při níž jihnu tak, že asi nějaký můj předek musel pro touhu ručně vytvářet oděvy vyhloubit do mého genofondu výrazné rýhy," řekla herečka.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

 Herecké povolání měla zřejmě předurčené nějakou vyšší mocí, neboť je spojeno i s jejím narozením. "Jednoho dne si šla maminka uvařit čaj, protože jí bylo nějak divně. Uprostřed chůze přes kuchyň zjistila, že se rodím. Zastavila se, zavolala tatínka, ten rychle přiběhl, a chytil mě pár centimetrů nad zemí. V kuchyni probíhala zkouška ochotníků. O několik měsíců později prý z mých úst zaznělo: Katelino, mluv!, neboli Kateřino mluv!, jak jsem napovídala herečce, která zapomněla text. Nicméně o několik let později, když mi maminka vlepila mokrou rukou pohlavek ve chvíli, kdy jsem jí pomáhala utírat nádobí a špitla jsem, že bych docela ráda byla herečkou, hned jsem se nadlouho, jako poslušná dcera, se snem o herecké dráze rozloučila, a přijala bez velkých protestů návrh rodičů stát se učitelkou," zavzpomínala si Iva Janžurová.

Nakonec se smířili

Jak rodiče reagovali, když zjistili, že z dcery mají herečku? "No, když to pak prasklo, že jsem se nakonec za jejich zády pokusila udělat zkoušky na školu, a když zřejmě vyčetli z mého odhodlaného výrazu, že když jsem ve zkouškách uspěla, už ničemu a nikomu neustoupím, začali i vyjednávat. I prosit, i slibovat. Ale smířili se s tím." Nakonec rodiče i přes svůj počáteční nesouhlas měli radost, když se dožili dceřinných prvních úspěchů. A jak se Iva Janžurová zachovala sama jako matka dvou dcer, Sabiny a Theodory, když projevily zájem o herectví? "Radila jsem jim dobře, a ony to jednou ocení. Sabince jsem se snažila vsugerovat, že bude spisovatelkou, a Theodoře jsem kladla na srdce, že si musí vzít milionáře," zasmála se herečka, která si už s oběma svými dcerami zahrála. K nedávno vysílanému televiznímu filmu Maryška, v němž Iva Janžurová hraje hlavní roli, dokonce Sabina napsala scénář a odbyla si premiéru jako režisérka. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám